OBIHIRO - Jan Bos treft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro Samuel Schwarz uit Duitsland op de 1000 meter. Dat is vrijdag door loting bepaald. Bos en Schwarz zijn ingedeeld in de achtste rit.

Voor Nederland doen verder Lars Elgersma en Hein Otterspeer mee in de A-groep.

Elgersma rijdt in de eerste rit tegen de Japanner Yuji Kamijo. Otterspeer lootte de Kazach Denis Koezin. In de B-groep zijn Control-rijders Sjoerd de Vries en Pim Schipper aan elkaar gekoppeld.

Bij de vrouwen is Roxanne van Hemert de enige Nederlandse deelneemster op de kilometer. De schaatsster van Hofmeier heeft de Russische Jevgenia Dmitrieva als tegenstander.

500 meter

Op de 500 meter is de Nederlandse inbreng ook klein. Bij de mannen schaatst Otterspeer in de A-groep tegen de Noor Espen Aarnes Hvammen.

Jacques de Koning lootte de Duitser Nico Ihle als opponent. Verder rijden De Vries en Schipper ook op de 500 meter tegen elkaar in de B-groep. Jan Bos komt in de B-groep in actie tegen de Fin Tuomas Nieminen.

Bij de vrouwen verschijnen alleen Anice Das en Thijsje Oenema aan de start op de kortste afstand. Das is in de vijfde rit ingedeeld tegen de Italiaanse Chiara Simionato. Oenema treft in rit negen de Zuid-Koreaanse Lee Bo-Ra.

Voorbereiding

De Nederlandse sprinttop slaat de ontmoeting in Obihiro massaal over. De wedstrijd past niet goed in de voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen sprint, eind december.