AMSTERDAM - Ondanks zijn afwezigheid op het ijs door een hardnekkige blessure, is en blijft Sven Kramer de kopman van de TVM-schaatsploeg. Dat stelt de nieuwe aanwinst Simon Kuipers in een interview in het magazine van NUsport.

"Ook al is hij sportief uitgeschakeld, hij is nog steeds lid van dit team en nog steeds erg betrokken. Ik spreek hem bijna elke dag."

Volgens Kuipers, die zichzelf ondanks zijn goede resultaten bij TVM en de afwezigheid van Kramer niet beschouwd als de kopman, vervult Kramer de leidersrol met verve. "Ik heb bij verschillende grote schaatsers in een team gezeten, bij verschillende kopmannen, bij verschillende mensen die ook vooral dachten dat ze kopman waren."

"Maar een kopman wint niet alleen op het ijs, die regelt ook veel daarbuiten. Nou, Sven is een absolute kopman."

Sportman

De middenafstandsspecialist met een goede sprint maakte afgelopen zomer de overstap van Control naar TVM. In tegenstelling tot de Ladies van Liga heeft Kuipers nog wel een goede relatie met zijn voormalige teamgenoten.

Volgende week strijdt Kramer tegen de voormalige ploeggenoot van Kuipers, Mark Tuitert, om de titel sportman van het jaar. De 28-jarige schaatser weet wel wie er gaat winnen. "Het gaat om het filmpje, he? Om het verhaal, de emoties. Dus het zal wel Mark worden. Zijn onverwachte olympische goud spreekt tot de verbeelding."

In het magazine van NUsport staat deze week een uitgebreid interview met Simon Kuipers. De schaatser gaat daar ondermeer in op het afscheid bij Control en zijn relatie met Mark Tuitert en Jac Orie. Ook de huidige gang van zaken bij TVM, met trainers Gerard Kemkers en Bart Veldkamp, komt aan bod.

Het magazine ligt vanaf dinsdag in de winkel en is online te bestellen.