HAMAR/UTRECHT – Een Nederlands kampioene die op haar eigen afstand in de B-groep start. Dat klinkt gek, maar het is zaterdag het lot van Moniek Kleinsman bij de Essent ISU World Cup in Hamar. Toch heeft de Twentse er veel zin in.

Kleinsman is sowieso al tevreden dat ze in de World Cup-cyclus mee kan doen. Ze zat enkele jaren geleden sportief in een diep dal en is daar de afgelopen twee seizoenen uit opgeklommen bij het Gewest Zuid-Holland.

Maar dit seizoen rijdt ze daar niet meer, maar bij het Gewest Overijssel. Kleinsman legt uit: “Ik kijk met veel plezier terug op de twee jaar in het westen, maar bij het Gewest Zuid-Holland mocht ik geen eigen sponsorlogo’s gebruiken en het kostte me veel meer geld om daar te schaatsen."

Woning

"Ik moest een woning huren. Nu woon ik weer bij mijn ouders en dat scheelt flink. Bovendien kreeg ik een baan aangeboden in Twente, met een topsportregeling. Dat kon ik niet laten schieten.”

Schaatsen is voor de schaatsers die niet bij de merkenteams rijden een kostbare zaak. Daarom zijn persoonlijke sponsoren voor Kleinsman van groot belang.

Zonder sponsors geen schaatscarrière, zo simpel liggen de zaken voor de stayer. “Het is mooi dat mijn sponsoren het mogelijk maken dat ik kan schaatsen."

Werken en sporten

Eén van haar geldschieters, Twente Milieu, is ook haar werkgever. Kleinsman organiseert er in het kader van gezondheidsmanagment sportprojecten. Van hardloopclinics tot stoppen met roken.

“Ik werk daar in vijftien uur in de week, maar in de zomer maak ik veel meer uren zodat ik er ’s winter minder werken kan. Ze zijn heel flexibel met werktijden. Als schaatser moet je toch af en toe op trainingskamp en in de winter zijn er de wedstrijden. Maar ook nu werk ik nog. Ik heb deze week nog een aantal uur op afstand aan een project gezeten.”

Het leven van Kleinsman ziet er wel anders uit dan dat van de professionele schaatsers, vindt ze. Haar bedje is minder gespreid. “Ik moet veel meer zelf betalen en we hebben bij het Gewest ook minder faciliteiten, maar we nemen het wel tegen de teamrijders op."

"Soms voelt het wel wrang. Zo kregen de teamrijders –die al betaald worden – ook nog eens een telefoonabonnement van de KPN en wij niet”, constateert Kleinsman. “Ik denk dat wij soms wat harder moeten vechten.”

5 kilometer

Als individuele rijdster valt Kleinsman in Hamar onder de hoede van de KNSB. Ze bereidt zich individueel voor, maar probeert ook samen met de andere KNSB-rijdsters een hoger niveau te bereiken.

“Volgens mij zijn we nog nooit met zo’n grote KNSB-ploeg geweest”, stelt Kleinsman vast. “Maar het loopt goed. Ik moet Renate Groenewold als assistent-bondscoach complimenten geven. Het is heel leuk: we hebben tegen elkaar gereden en nu mogen we samenwerken.”

Dat ze zaterdag in de B-divisie start deert Kleinsman niet. “De ambiance is natuurlijk heel anders. Dat zag je vorige week ook in Berlijn. Bij de A-groep zit er sfeer in, bij de B-groep is het leeg. Toch moet het niet uitmaken.

Ik heb dezelfde voorbereiding en dezelfde instelling als bij een wedstrijd in de A-divisie”, vertelt Kleinsman. “Ik probeer het gewoon elke week beter te doen. Het is niet zo dat ik 7.08 wil rijden, dat kan niet. Ik ga uit van mijn tijd op de NK Afstanden en probeer vooral op mijn techniek te letten.”