Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Stroetinga boekt derde zege op rij in Marathon Cup

DEN HAAG - Arjan Stroetinga doet dit seizoen met succes beroep op zijn vlammend eindschot. De 29-jarige automonteur uit het Friese Waskemeer toonde zich tijdens de vierde wedstrijd van de KPN Marathoncompetitie de rapste in de massasprint.
Door ANP

De zege van Stroetinga in Den Haag was zijn derde op rij. Ingmar Berga legde beslag op de tweede plaats en Christijn Groeneveld werd derde. Rob Hadders blijft leider in het klassement.

De wedstrijd over 125 ronden was een zware. Door de hoge buitentemperatuur veranderde het ijs in een soort wasbord. Ontsnappingen werden er bijna niet geregistreerd. Alleen de immer strijdlustige Ralf Zwitser koos met nog vijftig ronden te gaan de aanval.

Opwarmertje

Het peloton had echter weinig moeite om de pupil van ploegleider Henk Angenent tot orde te roepen. Dat gebeurde vooral door de kilometervreters van BAM. Zij zagen de marathon als een opwarmertje voor de wereldbekerwedstrijd 5 kilometer van zondag in Heerenveen.

Vorig weekeinde veroverde Bob de Vries de Nederlandse titel op die afstand in de Thialf-hal. Zijn ploeggenoten Jorrit Bergsma, Bob de Jong en Robert Bovenhuis wisten toen ook een wereldbekerticket te bemachtigen. Behalve Bob de Jong meldde het complete team van trainer Jillert Anema zich in Den Haag.

Fysiek

Anema vindt dat zijn pupillen makkelijk twee verschillende wedstrijden in een etmaal kunnen schaatsen. ''Het maakt echt niet uit dat je een dag na een marathon een 5 kilometer rijdt. Dat kunnen de jongens fysiek wel aan. Ze worden er alleen maar sterker van.’’

Desondanks oogde Stroetinga (ook BAM) verre van fris. ''Dit was de zwaarste wedstrijd van dit seizoen. Het leek wel alsof we op schuurpapier reden. Deze overwinning heb ik aan mijn teamgenoten Bob de Vries en Jorrit Bergsma te danken. Zij lanceerden me in de eindsprint’’, aldus Stroetinga.
Huisman

Bij de vrouwen won Mariska Huisman. De 26-jarige schaatsster uit West-Graftdijk was de snelste in de massasprint. Huisman, vorig seizoen winnares van de Marathon Cup, boekte in Den Haag haar eerste competitiezege. Foske Tamar van der Wal en Jolanda Langeland werden respectievelijk tweede en derde. Carla Zielman eindigde als vijfde en blijft leider in het klassement.


Lees meer over:

Schaatsenkpn marathon cup

Aanbevolen artikelen