HEERENVEEN - De wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen worden vrijdag afgesloten met een titanenduel tussen Simon Kuipers en Mark Tuitert.

Beide Nederlanders werden donderdag bij de loting ingedeeld in de twaalfde en laatste rit. Kuipers won vorige week met overmacht de 1000 en 1500 meter bij de Nederlandse kampioenschappen afstanden, terwijl Tuitert de regerend olympisch kampioen op de 1500 meter is.

De olympisch kampioen op de kilometer, de Amerikaan Shani Davis, verschijnt in de tiende rit op het ijs, tegelijkertijd met de Canadees Denny Morrisson. Het daaropvolgende paar bestaat uit Stefan Groothuis en de Rus Jevgeni Lalenkov. Ook Jan Bos en Hein Otterspeer doen op de 1000 meter mee.

Vrouwen

Bij de vrouwen werden ook twee Nederlandse toppers aan elkaar gekoppeld: Laurine van Riessen (brons op de Spelen) en Marrit Leenstra (regerend Nederlands kampioen). Zij schaatsen in de tiende rit.

Daarvoor zijn Ireen Wüst (tweede rit) en Natasja Bruintjes (zevende rit) al in actie gekomen. Margot Boer schaatst in het tiende paar met de Russin Joelija Skokova. De 1000 meter wordt afgesloten met het duel tussen olympisch kampioene Christine Nesbitt uit Canada en de Duitse rijdster Monique Angermüller.

De mannen en vrouwen rijden vrijdag ook de 500 meter.