Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

ISU versoepelt Dr. Bibberregel

HEERENVEEN - Tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen, die vrijdag beginnen, zullen rijders toch diskwalificatie riskeren wanneer ze de beruchte lijnregel overtreden.
Door ANP

Een vertegenwoordiging van het schaatspeloton kreeg donderdagmiddag in Wolvega de mogelijkheid om de bezwaren kenbaar te maken aan leden van de technische commissie van de internationale schaatsunie ISU, maar dat resulteerde er niet in dat de regel werd ingetrokken.

''We nemen hun argumenten serieus, maar het is niet mogelijk om voor vrijdag deze regel in te trekken'', vertelde de Noor Tron Espeli, voorzitter van de technische commissie. Wel heeft Espeli toegezegd dat ''marginale fouten'' niet direct tot diskwalificatie zullen leiden.

De schaatsers hebben zich erbij neergelegd dat de 'dr. Bibberregel' niet direct wordt ingetrokken, maar willen de komende tijd wel de druk verhogen om alsnog hun doel te bereiken.

Tuitert

Onder anderen Sven Kramer, Mark Tuitert, de Tsjechische rijdster Martina Sablikova, de Rus Ivan Skobrev en Christine Nesbitt uit Canada woonden het overleg bij. Tuitert vertelde na afloop dat Espeli hem absoluut niet heeft kunnen overtuigen.

''Hun argumenten rammelen aan alle kanten'', sprak hij. ''Voor dit weekeinde kijken we naar de meest werkbare situatie en ze hebben toegezegd dat ze de regel niet al te streng zullen implementeren. Maar ik ben pas tevreden als die hele regel weg is.''

Kramer

Rigoureuze acties, zoals een staking of het massaal doorkruisen van de lijn, zijn niet aan de orde. ''We geven de ISU de tijd om te zoeken naar een oplossing'', reageerde Kramer. ''We kijken waarmee ze terugkomen.''

Maar ook de olympisch kampioen op de 5000 meter is faliekant tegen de nieuwe regel: ''Ze zeggen dat ze hiermee de sport helpen, maar dat is helemaal niet waar. Ze raken de sport in het hart.''

Snelheid genereren

De schaatsers benadrukken dat in deze sport men juist snelheid genereert door een zijwaartse beweging, waardoor het wel eens kan gebeuren dat je even buiten je baan komt. Dat heeft - op het rechte stuk - overigens nog nooit tot gevaarlijke situaties geleid.

Daarnaast had de ISU al een regel waarin vermeld stond dat het hinderen van een opponent (door bijvoorbeeld te ver in de baan van de tegenstander te komen) kan leiden tot diskwalificatie. Daarom vinden de sporters deze nieuwe regel niets toevoegen.

Aanbevolen artikelen