HEERENVEEN - Schaatsers uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen dagen massaal een petitie ondertekend waarin de internationale schaatsunie ISU wordt gevraagd de inmiddels beruchte lijnregel te schrappen.

De beste schaatsers ter wereld verzamelen zich deze week in Heerenveen voor de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

De protestactie wordt geleid door enkele Nederlandse rijders, maar krijgt veel bijval uit het buitenland.

Inmiddels hebben tientallen rijders de petitie ondertekend. De protestbrief wordt donderdag aan de ISU aangeboden.

Lijnregel

Deze zomer werd tijdens een ISU-congres besloten dat de schaatsers op het rechte stuk binnen hun eigen baan moeten blijven. Indien het ijzer volledig in de baan van de opponent komt, volgt onherroepelijk diskwalificatie.

Afgelopen weekeind verspeelde bijvoorbeeld Jorien Voorhuis op die wijze de Nederlandse titel op de 5 kilometer.

'Zijwaartse sport'

De schaatsers zijn verbolgen over de invoering van de nieuwe regel, aangezien schaatsen een ''zijwaartse sport'' is.

Dat wil zeggen; de schaatsers ontwikkelen snelheid door een zijwaartse beweging, waardoor het geregeld voorkomt dat een rijder een paar centimeter buiten de baan belandt.

Omdat ze op het rechte stuk geen voordeel hebben door even in de andere baan te komen, vinden talloze rijders de regel belachelijk.

De ISU wil met deze regel de sport veiliger maken, maar dat vindt oud-schaatser Jochem Uytdehaage - die zijn voormalige collega's in het protest bijstaat - geen goed argument.

''De veiligheid neemt niet toe, want schaatsers kunnen nog steeds door die lijn gaan'', zegt hij.

''En daarnaast heeft de jury al een mogelijkheid om iemand te diskwalificeren wanneer deze een opponent hindert door te veel in diens baan te rijden. Deze nieuwe regel voegt niets toe.''

Marsicano

TVM-schaatser Simon Kuipers verblijft de komende dagen in het Heerenveense Tjaarda-hotel en verzamelde daar handtekeningen van rijders die eveneens in datzelfde onderkomen overnachten.

Tot nu toe heeft hij slechts van één schaatser gehoord dat hij de petitie niet wilde ondertekenen. Dat is de Amerikaan Trevor Marsicano.

''De reden daarvoor weet ik niet, want ik heb hem zelf niet gesproken'', sprak Kuipers woensdag. De overgrote meerderheid is echter faliekant tegen de 'Dr. Bibberregel'.

De schaatsers willen eerst het gesprek met vertegenwoordigers van de ISU afwachten. Indien er geen bevredigend resultaat wordt geboekt, zijn andere protestacties niet uitgesloten.