HEERENVEEN - Irene Schouten mag zich dankzij haar vierde plaats op de drie kilometer van zaterdag opmaken voor de World Cup. Toch was het 18-jarige talent, die ook op de marathon in actie komt, een dag later niet geheel tevreden. Kwalificatie op de vijf ging aan haar neus voorbij.

"Ik baal er wel van", liet Schouten na afloop weten. "Van te voren dacht ik, kijkend naar het deelnemersveld, op de vijf kilometer meer kans te maken. Maar vreemd is het niet, een junior hoort ook niet in de top vijf te rijden."

De Andijkse is ondanks haar jonge leeftijd niet onder de indruk van het niveau bij de dames op de lange afstanden. "Dat valt wel tegen ja", zegt ze na even nagedacht te hebben. "Wij zullen het de komende jaren op die afstanden echt van de jeugd moeten gaan hebben."

Sotchi

Eerder op de dag liet Ireen Wüst weten dat wat haar betreft de jonge schaatssters die talent hebben zich volledig op de drie en de vijf kilometer moeten richten en het allrounden moeten negeren. "Dan weet je zeker dat je naar Sotchi kan", liet de tweevoudig olympisch kampioene optekenen.

De voor team Anker rijdende Schouten slaat dat goede advies vooralsnog in de wind. "Iedereen doet aan allround, dus doe ik het ook maar", was haar eerste reactie om eraan toe te voegen dat zij denkt in de toekomst ook een goede tijd op de 1500 neer te kunnen zetten.

"Daarnaast denk ik dat de snelheid die je krijgt door de 1000 en de 1500 te rijden ook van belang is. Ik heb het sprinten nodig om beter te worden", besluit Schouten die de komende tijd het langebaanschaatsen de prioriteit geeft, maar ook op de marathon actief wil blijven.