QUEBEC - Shorttracker Niels Kerstholt is zaterdag (plaatselijke tijd) bij wereldbekerwedstrijden in Quebec als zevende geëindigd op de 1000 meter. Bij de vrouwen noteerde Annita van Doorn, op dezelfde afstand, de tiende plek.

Kerstholt bereikte de halve finale niet eenvoudig. Via de herkansingen plaatste de Nederlander zich voor de kwartfinale. Daarin werd hij gehinderd door de Italiaan Confortola, die bij zijn inhaalpoging op Kerstholt onderuit ging.

Met vier extra races in de benen kwam de Utrechter in de halve eindstrijd tekort. ''Het was wel even leeg'', aldus Kerstholt, die geen last meer van zijn knie had.

''In Montreal voelde ik me vorige week nog niet zo zeker. Ik ben nu veel scherper en dominanter in de races. Als ik zo schaats, kan ik resultaten neer gaan zetten'', zei hij.

De Fransman Fauconnet pakte, net als een week eerder, de winst op de 1000 meter. Het zilver was voor de Chinees Yu, het brons voor de Amerikaan Lobello.

Van Doorn

Bij de vrouwen kwam Van Doorn niet verder dan de tiende plek. Ze kwam in haar kwartfinale niet verder dan de derde plek, zodat ze zich niet plaatste voor de halve eindstrijd. Een week eerder, in Montreal, eindigde Van Doorn nog als zesde.

Sanne van Kerkhof kwam op de 1000 meter niet verder dan de veertiende plaats. Jorien ter Mors liep op de 1500 meter tegen een straf aan, omdat ze een tegenstandster hinderde.

De Nederlandse shorttrackploegen wisten niet door te dringen tot de finale. De vrouwenploeg eindigde als derde achter de Verenigde Staten en Canada. De Nederlandse mannenploeg moest de teams van China, Canada en Frankrijk voor zich dulden.