HEERENVEEN - Arjan Stroetinga heeft zaterdagavond op het Heerenveense ijs van Thialf de tweede marathon van de KPN Marathon-competitie gewonnen. De 29-jarige Fries toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van twaalf man.

Karlo Timmerman en Ingmar Berga werden tweede respectievelijk derde. Rob Hadders blijft leider in het klassement.

De marathon over 125 ronden kende vele wapenfeiten. Constant werden er vluchtgroepjes geformeerd. Het peloton wist de talrijke waaghalzen steeds te achterhalen. Met nog zestig omlopen te gaan sloeg een groep van vijftien rijders op hol.

Bijna alle favorieten waren in de voorste linies vertegenwoordigd. Het elitaire gezelschap, met de BAM-rijders Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma, ringeloorde korte tijd later het peloton.

Klassement

Opmerkelijk was dat Hadders de slag had gemist.

''Op het moment dat BAM aanviel, zat ik achterin het peloton. Ik kon de schade niet meer herstellen. Het enige wat ik nog kon doen was me op de sprints van het klassement richten."

"Daar kon ik vandaag mijn enige bonus mee verdienen’’, aldus Hadders.

Protest

De ploeg van BAM hield in de slotronde het tempo hoog om sprinter Stroetinga in stelling te brengen. Met nog tweehonderd meter te gaan probeerde Timmerman zich achter Stroetinga te wurmen.

''Maar ik werd afgesneden. Bergsma hield de deur voor me dicht. Ik ga een protest tegen hem indienen’’, brieste Timmerman na afloop.

Stroetinga ondervond geen hinder. ''Ik was vandaag de snelste. Het gevecht vond achter me plaats. Ja, ik voelde vandaag wel druk. We zaten met drie man in de kopgroep en dan moet je het ook afmaken."

"Gelukkig keert KPN nu namens de KNSB weer prijzengeld uit. Exact 200 euro heb ik vandaag verdiend. Ik kan de jongens van mijn ploeg nu op koffie trakteren.’’

Vrouwen

Bij de vrouwen won Foske Tamar van der Wal. De 24-jarige Groningse toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van dertien rijdsters.

Ze versloeg Jolanda Langeland en Maria Sterk.

In het algemeen klassement nam Van der Wal de leiding over van Irene Schouten, die de marathon in Heerenveen liet schieten. Schouten spaart zich voor de NK afstanden, die 5 november beginnen.