HOOGEVEEN - TVM-trainer Gerard Kemkers voorziet problemen met de nieuwe regel van de ISU. Dat zei hij vrijdag bij de teampresentatie.

Wie komend seizoen met zijn schaats op het rechte eind volledig over de lijn gaat, krijgt meteen een diskwalificatie achter zijn naam. Veel schaatsers lieten de voorbije weken hun ongenoegen blijken.

Ook schaatsbond KNSB is het niet eens met de strenge maatregel, in het circuit omgedoopt tot 'Dr. Bibberregel'.

Het protest heeft vooralsnog geen succes, zodat de schaatsers komend weekeinde bij de Nederlandse afstandskampioenschappen op hun hoede moeten zijn.

''Het wordt een jurysport op deze manier. Dat is niet goed voor het schaatsen'', aldus Kemkers. ''Als het echt uit de hand loopt met diskwalificaties, gaat er zeker wat gebeuren'', doelde hij op mogelijke acties in het schaatspeloton.

Veldkamp

Ook Bart Veldkamp vindt de nieuwe regel niets. ''De voorstanders gebruiken de atletieksport als voorbeeld en roepen dat atleten ook niet over hun lijn gaan. Maar atleten lopen recht vooruit en schaatsers maken een beweging van links naar rechts'', aldus de assistent-trainer van Kemkers.

''En de schaatsbanen zijn gemaakt toen schaatsers nog veertig seconden over een rondje deden. Tegenwoordig gaat het allemaal veel sneller. Er moet wel worden gekeken of het in de realiteit past. Dit is te extreem.''

Veldkamp weet wel wat hij gaat doen als een schaatser van TVM gediskwalificeerd wordt. ''Dan gaan we gooien'', grapte hij. Veldkamp reageerde, toen hij zelf nog schaatste, na een teleurstellende prestatie vaak emotioneel. Zo gooide hij na een race zijn schaatsen wel eens uit woede van zich af.

Het magazine van NUsport - met een uitgebreide vooruitblik op het komende schaatsseizoen - ligt sinds dinsdag in de winkel en is online te bestellen.