HOOGEVEEN - Schaatser Simon Kuipers en trainer Jac Orie leken onafscheidelijk. Het duo werkte liefst zeven jaar lang samen. Omdat Kuipers het gevoel had dat zijn niveau de laatste tijd niet meer steeg, besloot hij in het voorjaar de overstap te maken naar TVM.

''Veel mensen vonden dit een onlogische stap, maar ik niet'', aldus Kuipers. ''Ik was toe aan nieuwe uitdagingen en wil weer progressie zien.''

De transfer was opmerkelijk omdat TVM zich de voorbije jaren concentreerde op het allrounden. Bij Control, het team van Orie, stonden juist alleen maar sprinters onder contract. En een sprinter is de 28-jarige Kuipers ook.

Twijfel

De twijfel ontstond toen de geboren Haarlemmer teleurstelde bij de Spelen in Vancouver. Bij het olympisch kwalificatietoernooi noteerde Kuipers eind december de ene na de andere toptijd, maar in Canada kwam het er niet uit.

Kuipers behaalde nog wel brons als deelnemer van de ploegachtervolging. Op de individuele afstanden kwam hij niet verder dan de 6e (1000 meter), 7e (1500 meter) en 20e (500 meter) plaats. Vier jaar eerder, bij de Olympische Spelen in Turijn, eindigde Kuipers nog als vierde op de 1500 meter.

Kramer

''Ik had er echt meer van verwacht'', aldus Kuipers, die op de terugreis van Vancouver naar Amsterdam in gesprek raakte met Kramer. De winnaar van olympisch goud op de 5 kilometer vertelde Kuipers graag naar TVM te zien komen.

''Ik heb het toen zo open mogelijk gespeeld. Dat is de enige manier om het te doen in het kleine wereldje van het schaatsen'', legt Kuipers uit. Na gesprekken en de nodige bedenktijd maakte hij bekend in te gaan op de aanbieding.

Orie reageerde teleurgesteld op zijn besluit en ook zijn oud-teamgenoten (zoals Mark Tuitert en Stefan Groothuis) zagen het graag anders. ''Jac en ik hebben veel meegemaakt, dus het was niet eenvoudig'', kijkt Kuipers terug. ''Maar we gaan nu prima met elkaar om en zeggen elkaar gewoon gedag.''

Overstap goed

Na zes maanden van trainen, durft de winnaar van brons op het WK sprint van 2009 te stellen dat zijn overstap goed is geweest. Kuipers merkt dat er bij TVM op een hele andere manier wordt getraind dan dat hij gewend was. De sessies duren langer en de nadruk ligt op andere facetten. Zo onderging Kuipers de nodige krachttrainingen en werkte hij veel shorttrackoefeningen af.

''Mijn benen waren altijd al heel sterk, maar mijn bovenlichaam niet. Dat was ondertraind'', aldus de opvallendste 'nieuweling' van TVM, dat verder ook Jan Blokhuijsen, Remco Olde Heuvel en Jorien Voorhuis contracteerde. ''Door die trainingen worden mijn buik, rug- en bilspieren sterker. Aan het einde van je race haal je daar profijt uit, omdat je meer kracht over hebt.''

WK sprint

Het hoofddoel voor Kuipers is dit seizoen het WK sprint, dat in Heerenveen plaatsvindt. ''Die wedstrijd staat met dikke letters in mijn agenda. Ik wil opnieuw het podium halen, het liefst sta ik natuurlijk op de hoogste trede. Of dat nog kan op mijn leeftijd? Natuurlijk, Erben Wennemars won zijn eerste wereldtitel sprint ook pas op latere leeftijd. En er zijn nog wel meer positieve voorbeelden.''

In het nieuwe NUsport-magazine van deze week een uitgebreide vooruitblik op het komende schaatsseizoen. Het blad is ook los te bestellen.