Het schaatsseizoen gaat begin november van start met de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Thialf. NUsport neemt de komende week de ploegen en de schaatsers de maat. Vandaag: 1nP en Team Anker.

Resten nog twee kleinere commerciële ploegen. 1nP heeft in Arjen van der Kieft en Annouk van der Weijden twee schaatsers met medaillekansen. De 25-jarige Van der Kieft plaatste zich verrassend voor de tien kilometer in Vancouver waar hij negende werd, maar kan mede door de absentie van Kramer mogelijk zijn eerste medaille op een seniorentoernooi pakken op de NK afstanden.

Bij de dames van 1nP is wel een Kramer aanwezig, namelijk Brecht, 'het zusje van'. Annouk van der Weijden heeft vooralsnog meer potentie. We zien voor haar het podium gloren op de lange afstanden bij de dames, nu Renate Groenewold (nummer 1 op de 5000 meter) en Gretha Smit (de nummer 3) gestopt zijn. Van der Weijden werd vorig jaar immers zowel op de 3000 als de 5000 meter tijdens de NK afstanden vijfde.

Anker

Team Anker is een schaatsteam dat door de Groningse verzekeraar Anker wordt gesponsord. Het bestaat uit louter dames en is eerder opgericht dan Team Liga, waarmee dit dus eigenlijk het eerste commerciële dames schaatsteam is.

Het bestaat voornamelijk uit oud-VPZ'ers waarvan Thijsje Oenema de meest in het oog springende is. De 22-jarige rassprintster werd 4de op de 500 meter tijdens de NK afstanden vorig seizoen en zou wel eens een serieuze bedreiging kunnen vormen van één van de Control- of Liga ladies.

1nP

Nieuw bij de ploeg
Hein Otterspeer (van het gewest), Brecht Kramer (van het gewest), Robbert de Rijk (van het gewest) en Rens Boekhof (van het gewest).

Weg bij de ploeg
Sanne Delfgou (gestopt), Irene Schouten (naar Team Anker), Tom Schuit (gestopt), Mark Ooijevaar (gestopt), Maarten Hitman (gestopt).

Selectie
Annouk van der Weijden
Brecht Kramer
Marit Dekker
Arjen van der Kieft
Hein Otterspeer
Rens Boekhoff
Robbert de Rijk

Trainers
Rutger Tijssen
Jarno Meijer (assistent)
Anne Harm Nauta (fysio)

Team Anker

Nieuw: allen

Selectie
Thijsje Oenema (VPZ)
Sophie Nijman (VPZ)
Irene Schouten (1np)
Linde de Vries
Ingeborg Kroon

Trainers
Dennis van der Gun
Erwin ter Hove

1nP in Thialf