Het schaatsseizoen gaat begin november van start met de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Thialf. NUsport neemt de komende week de ploegen en de schaatsers de maat. Vandaag: Control.

De mannenafdeling van de ploeg van coach Jac Orie is nagenoeg intact gebleven. Slechts Simon Kuipers (vertrok naar TVM) verdween. De kern bestaat uit sprinters Jan Smeekens en Stefan Groothuis, alsmede middenafstandspecialisten Kjeld Nuis en Mark Tuitert. Pim Schipper en Sjoerd de Vries zijn de overige twee mannen.

Smeekens, wereldtopper op de 500 meter, heeft zich wat meer toegelegd ook op de 1.000 meter en geldt ook als kanshebber voor het NK sprint. Groothuis is daar één van zijn grootste concurrenten al ligt het zwaartepunt van Groothuis op de 1.000 meter waarop hij vierde werd tijdens de Spelen. Smeekens en Groothuis zouden net als vorig seizoen de 500 en 1.000 meter op de NK afstanden kunnen winnen voor Control.

Tuitert, heersend Olympisch kampioen op de schaatsmijl, richt zich ook de 1.000 meter, maar op beide afstanden heeft hij in de pas 20-jairge Nuis een zware kluif. Tenminste, als we goed hebben opgelet tijdens het trainingskamp van Control. We verwachten eigenlijk dat Tuitert wat later in het seizoen in vorm komt, als de WK afstanden eraan komen.

Van Riessen

Bij de vrouwen van Control heeft een aardverschuiving plaatsgevonden. Sprinters Margot Boer, Annette Gerritsen en Marianne Timmer vertrokken na een zakelijk geschil en richtten hun eigen ploeg op, Laurine van Riessen (Olympisch brons op de 1000 meter) bleef alleen achter.

Orie vulde de ploeg aan met Jong Oranje rijdster Janine Smit (groot sprinttalent) en Paulien van Deutekom (ex-TVM) en Diane Valkenburg (ex-VPZ), die beide meer richting 3.000 meter gaan.

Orie verschuift bij de vrouwen het accent dus wat meer van sprint richting middenafstand. We verwachten het meest van de oersterke Van Riesen en dan met name op de 1.000 en 1.500 meter.

Nieuw bij de ploeg
Pim Schipper (van Hofmeier), Janine Smit (van Jong Oranje), Diane Valkenburg (van VPZ) en Paulien van Deutekom (van TVM)

Weg bij de ploeg
Annette Gerritsen (naar Liga), Marianne Timmer (naar Liga) en Margot Boer (naar Liga)

Selectie
Diane Valkenburg
Janine Smit
Laurine van Riessen
Paulien van Deutekom
Jan Smeekens
Kjeld Nuis
Mark Tuitert
Pim Schipper
Sjoerd de Vries
Stefan Groothuis

Trainers
Jac Orie
Sicco Janmaat (assistent)
Bjarne Rykkje (assistent)