AMSTERDAM - Sven Kramer heeft de meeste invloed in de Nederlandse schaatswereld. De schaatser van TVM voert NUsports ranglijst aan van machtigste mensen in het schaatsen.

NUsport stelde in de schaatsspecial een ranglijst samen van de 20 machtigste mensen in de Nederlandse schaatssport. Daarbij werd een flink aantal insiders, onder wie voormalig topschaatser Erben Wennemars, geconsulteerd.

Kramer is de regerend Europees en wereldkampioen en won op de Winterspelen van Vancouver goud op de 5 kilometer. Zijn macht kwam duidelijk naar voren na afloop van de desastreus verlopen 10 km waarin hij werd gediskwalificeerd na een foute wissel.

Hij hield zijn coach Gerard Kemkers, die hem tijdens de race een verkeerde aanwijzing gaf, binnenboord, ondanks hevige kritiek van de buitenwacht.

Dr. Bibberregel

Een andere indicator van zijn invloed is de column die Kramer onlangs schreef in De Telegraaf. Daarin liet hij weten dat de KNSB actie moest ondernemen tegen de Dr. Bibberregel die het schaatsers dit seizoen verbiedt om met de schaats de markeringslijn tussen de banen te passeren.

Daags daarna schaarde de schaatsbond zich achter de protesten. Kramer heeft bovendien een dik sponsorcontract met bondssponsor KPN.

In de ranglijst figureren verder de schaatsers Marianne Timmer (Team Liga) en Mark Tuitert (Control). Ook de coaches Jac Orie (Control) en Gerard Kemkers (TVM) nemen een prominente plaats in.

Het magazine van NUsport - met daarin een uitgebreide vooruitblik op het komende schaatsseizoen - ligt sinds dinsdag in de winkel en is online te bestellen.