AMSTERDAM - Sven Kramer is van mening dat hij eind vorig seizoen 'het hele team had kunnen laten ploffen' in de nasleep van de diskwalificatie op de Winterspelen van Vancouver.

"Gemakkelijk, natuurlijk", zegt de 24-jarige schaatser in een exclusief interview in het magazine NUsport.

Kramer vertelt in de Canadese stad Calgary, waar hij met zijn team op trainingskamp was, dat hij eraan heeft getwijfeld of hij met zijn coach moest doorgaan. "Maar op dat moment deed ik wat ik dacht dat het beste was. Terugkijkend denk ik dat wat ik heb gedaan ook het beste is geweest."

Bezem

Na het seizoen ging de bezem door TVM. Coach Kemkers bleef, maar heeft naast zich inmiddels Bart Veldkamp als assistent. Jan Blokhuizen, Simon Kuipers en Remco Olde Heuvel versterkten het team.

Koen Verweij vertrok naar Hofmeier en Erben Wennemars en Carl Verheijen namen afscheid. Bij de dames verhuisde Marrit Leenstra naar Hofmeier en stopte Renate Groenewold.

Kramer liet vorige week weten het eerste deel van het seizoen aan zich voorbij te laten gaan omdat hij nog niet op het niveau is dat hij wedstrijden kan winnen. Kramer richt zich op het NK allround, eind december. Mocht hij dat niet halen - een reële optie - dan is zijn seizoen zo goed als voorbij.

In het uitgebreide interview geeft Kramer ook openhartig antwoord op vragen over zijn blessures, zijn ziekte en de grote risico's die hij nam in zijn jacht op gouden medailles in Vancouver. Daarnaast staat hij ook uitgebreid stil bij het drama op de tien kilometer.

Het magazine van NUsport - met een uitgebreide vooruitblik op het komende schaatsseizoen - ligt vanaf dinsdag in de winkel en is online te bestellen.