AMSTERDAM - Mark Tuitert heeft de komende twee seizoenen de wereldkampioenschappen afstanden als hoofddoel. De olympisch kampioen op de schaatsmijl wil zich daarbij richten op de 1.000 en de 1.500 meter.

"Op de kilometer boekte ik vorig jaar meer progressie dan op de 1.500m", legt Tuitert in het nieuwe magazine van NUsport uit. "Ik wil kijken hoe ver ik op de 1.000 meter kan reiken." De jaren daarna moeten voor de 30-jarige schaatser in het teken staan van de Olympische Spelen in Sotchi.

Zijn leeftijd (33 bij de start van het toernooi - red.) is daarbij geen issue. "Ik was afgelopen zomer sterker dan de vorige. Wat niet wil zeggen dat je harder gaat schaatsen, maar ik ben fysiek erg goed."

"Ik denk dat sporters bij wie leeftijd een rol speelt, niet zozeer een fysiek probleem hebben als wel een mentaal probleem. Wil je er nog wel vól voor gaan? Leeftijd wordt vaak gebruikt als excuus. Natuurlijk is er een grens. Maar die grens ligt echt niet bij 33 jaar."

Davis

De concurrentie luistert de komende jaren vooral naar de naam Shani Davis. Tuitert denkt niet dat zijn gouden medaille een wapen is om de Amerikaan vaker te verslaan.

"Integendeel, ik denk dat hij nog meer getergd is. Het is de medaille die hij nog niet heeft, het is de koningsafstand. Ik sta ervan versteld op hoeveel toernooien en verschillende afstanden hij hard kan rijden."

Toch denkt Tuitert dat Davis zijn ritme moet veranderen. "Hij reed hard tot Vancouver, daar sloeg het om. Hij mag zich afvragen of zijn planning wel zo goed was. Davis en Sven Kramer zijn zulke goede schaatsers dat ze een gevaar vormen voor zichzelf. Omdat ze alles kunnen, willen ze ook alles winnen."

Het magazine van NUsport staat deze week volledig in het teken van het nieuwe schaatsseizoen. In de schaatsspecial staat onder meer een uitgebreid interview met de olympisch kampioen. Ook Sven Kramer, Peter Mueller, Kjeld Nuis en de twintig machtigste mensen in de schaatswereld komen ruim aan bod.