AMSTERDAM - Olympisch kampioen op de 1500 meter Mark Tuitert probeert via Twitter een schaatsopstand tot stand te brengen tegen de zogenoemde 'Dr. Bibberregel'. Schaatsers mogen vanaf dit seizoen niet meer met hun schaats over de lijn komen op de rechte stukken.

Tuitert, momenteel op trainingskamp in Italië, is bang dat de regel ‘de schaatssport kapot maakt’.

Dr Bibberregel?
“Het zingt al behoorlijk rond op Twitter. Om de vijf minuten vliegen de re-tweets me om de oren. En Stefan (Groothuis, red.) die naast me in de auto zit is al gebeld door De Gelderlander, NRC maakt voor morgen een stuk en straks belt ook het Radio1 Journaal.”

Wat is het probleem?
“De Internationale schaatsbond ISU heeft, overigens deze zomer al, een regel ingevoerd die in potentie heel erg nadelig kan zijn voor de schaatssport. Als je ook maar één keer met je schaats over de lijn komt die de banen scheidt, word je gediskwalificeerd. Neem mijn race in Vancouver. In de laatste veertig meter kom ik een of twee keer over die lijn. Ik heb er geen voordeel van gehad en het is geen competitievervalsing.”

Waarom is die regel dan ingevoerd, weet je dat?
'‘Hele goede vraag. Ik zie er niets ergs in en het gaat ten koste van de strijd. Als ik schaatsen zie wil ik mensen kapot zien gaan, wil ik strijd zien, wie er het eerste bij de streep is. En iemand als Martina Sablikova, die heel wijd de bochten uitkomt bijvoorbeeld, die kunnen ze al binnen de bestaande regels aanpakken als ze dat zouden willen, maar dan moet elke scheidsrechter ter plaatse die beslissing nemen. Nu is het: over de lijn? Diskwalificatie. Het maakt de sport kapot.”

Je hebt via Twitter de schaatsers, ook de buitenlanders opgeroepen tot een revolutie. 'Let’s revolt against the new ISU line rule,' schrijf je. Welke schaatsers heb je al gesproken?
“Hier in de auto zijn ze allemaal tegen:  Paulien van Deutekom, Kjeld Nuis, Groothuis en ik. Maar ook Rhian Ket heeft zich al uitgesproken en Ireen Wüst ook. We hebben een rijdersraad in Nederland en de meesten hebben elkaar al gebeld. We kijken nu of we bijeen moeten komen en een brief moeten schrijven naar de ISU.”

Waarom nu pas, het was al een tijdje bekend?
“Omdat het schaatsen nu begint te leven, de eerste wedstrijden staan voor de deur. Het is nu tijd voor opstand.”