HOOGLAND - Jeroen Otter is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse shorttrackers. Dat heeft schaatsbond KNSB maandag bekendgemaakt. De 45-jarige trainer uit Heerenveen volgt de Canadees John Monroe op, wiens contract na 3,5 jaar niet werd verlengd.

Otter kent zijn weg in de Nederlandse shorttrackwereld. In de periode 1986-1990 maakte hij deel uit van de Nederlandse mannenploeg die vier wereldtitels op de relay binnenhaalde.

Ook pakte hij met Oranje goud op dat onderdeel tijdens de Winterspelen van Calgary. Daar was shorttrack overigens een demonstratiesport. Van 1998 tot 2002 was Otter werkzaam op het bondsbureau van de KNSB als manager evenementen.

Uitgebreide loopbaan

Otter heeft inmiddels een uitgebreide trainersloopbaan achter de rug. Tussen 1992 en 1998 leidde hij het Amerikaanse shorttrackteam. Daarna ging hij tot en met de Winterspelen in Salt Lake City als bondscoach van de Belgische shorttrackers aan de slag.

In de periode 2002-2004 was hij één van de trainers van het DSB-team in het langebaanschaatsen. Daarna ging hij weer verder in het shorttrack, met als standplaats Calgary. Van daaruit had hij diverse toppers onder zijn hoede, onder wie de Let Haralds Silovs.

Prachtige gelegenheid

''Ik keer terug waar het voor mij allemaal is begonnen, bij de KNSB. Het is een prachtige gelegenheid om de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan over te brengen op de talenten van nu'', aldus Otter in een reactie op zijn aanstelling.

Otter gaat komend seizoen aan de slag met Annita van Doorn, Jorien ter Mors, Jessica Ausma, Sanne en Yara van Kerkhof, Niels Kerstholt, Rudy Koek, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart.

Ervaren trainer

Arie Koops, directeur sport bij de KNSB, denkt dat Otter met de Nederlandse shorttrackers de volgende stap kan maken. ''Ik ben blij met de komst van een ervaren trainer als Jeroen Otter."

"We hopen met hem niet alleen een nieuwe stap te kunnen maken aan de top, waarbij ik denk aan podiumplaatsen op WK's en Olympische Spelen, maar ook om het niveau van de trainers in Nederland naar een hoger niveau te tillen.''