HEERENVEEN - De schaatsploeg van Control sloot het schaatsseizoen in stijl af. Met tien podiumplekken bij de wereldbekerfinale in Thialf grossierde de formatie van coach Jac Orie wederom in medailles, met de overwinningen van Jan Smeekens (500 meter) als uitschieter.

Toch gaan de schaatsers een onzekere tijd tegemoet. De ploeg zoekt driftig naar een nieuwe cosponsor om het budget rond te krijgen.

Control wil als hoofdsponsor doorgaan, maar kan in zijn eentje niet de benodigde financiën op tafel leggen. Afgelopen seizoen fungeerde Mats als tweede geldschieter, maar dat bedrijf heeft aangegeven te stoppen.

Alhoewel de sprintersploeg de afgelopen maanden de ene medaille na de andere veroverde, is het management er (nog) niet in geslaagd een nieuwe cosponsor te vinden. ''Dit moet gewoon goed komen'', sprak Stefan Groothuis, die zilver pakte op de 1000 meter. ''Zeker als je ziet welke prestaties we hebben geleverd.''

Gerritsen

Ook Annette Gerritsen (2x zilver, 1x brons bij de WB-finale) maakt zich vooralsnog geen zorgen. ''Er zijn veel mensen mee bezig. Voorlopig maak ik me er niet druk om'', zei ze.

''Een ding is zeker: Aan de prestaties heeft het in elk geval niet gelegen.'' Of zoals Groothuis sprak: ''Als dit niet lukt, dan zit er in Nederland iets niet goed met de sportsponsoring in het algemeen.''

Een half jaar geleden werd de ploeg van Orie ook al geteisterd door sponsorperikelen toen geldschieter DSB Bank failliet ging. Het team bleef uiterst koel onder de vervelende situatie en vond uiteindelijk in Control een nieuwe geldschieter. Alle teamleden moesten echter wel wat salaris inleveren, omdat men anders het budget niet rond kreeg.

Tuitert

Wat volgde was een uiterst succesvol seizoen waarin de formatie over de volle breedte sterk presteerde. Mark Tuitert werd olympisch kampioen 1500 meter, Annette Gerritsen veroverde in Vancouver zilver op de 1000 meter, Laurine van Riessen pakte brons op die afstand en Stefan Groothuis, Margot Boer en Simon Kuipers verzamelden talloze ereplaatsen bij andere (inter)nationale evenementen.

De schaatsers zouden op basis van die prestaties zeker een salarisverhoging verdienen, maar voorlopig heeft de equipe nog steeds een gat van enkele tonnen in de begroting. Het management van de succesploeg zegt met enkele partijen in gesprek te zijn, maar er is nog geen doorbraak.

Zodoende gaan de schaatsers op dezelfde manier de winter uit, als ze die ingingen: in onzekerheid. ''Ach, misschien moeten we even geduld hebben'', meende Groothuis. ''Zo'n bedrijf neemt zo'n beslissing niet in een dag.''