HEERENVEEN - Kjeld Nuis heeft zijn debuutjaar bij de 'grote mannen' op imponerende wijze afgesloten. De 20-jarige schaatser uit Zoeterwoude eiste bij de World Cup-finale in Heerenveen brutaal het brons op bij de 1500 meter.

Hij moest alleen de Amerikaan Shani Davis en de Canadees Denny Morrison voor zich dulden. Nuis vierde het brons alsof hij zojuist de wereldtitel had gewonnen. Toen de Control-rijder zag dat ook de Noor Havard Bokko niet onder zijn tijd kon duiken, sprong hij op het middenterrein een gat in de lucht.

Daarna dook Nuis in de armen van zijn coach Jac Orie om de podiumplek te vieren. ''Ik zat echt te trillen als een jonge hond'', vertelde Nuis over de laatste spannende momenten. ''De één na de ander beet zich stuk op mijn tijd. Echt gaaf dat ik hier een podiumplek pak.''

De 'rookie' van de Control-formatie troefde zelfs olympisch kampioen en teamgenoot Mark Tuitert af. De Holtenaar kwam tot een tijd van 1.46,67 (vierde) en was daarmee 0,06 seconde minder snel dan Nuis. ''Dit is echt tekenend voor het succes van onze ploeg'', meende Tuitert. ''We nemen er een jongen bij en hij wordt meteen goed.''

'Verhuur'

Nuis maakte afgelopen zomer de overstap naar de formatie van Orie, maar werd in eerste instantie 'verhuurd' aan het gewest Zuid-Holland. De jonge rijder toonde echter zoveel progressie dat hij al na de NK afstanden, begin november, definitief bij de commerciële ploeg werd ondergebracht.

Hij miste kwalificatie voor de Winterspelen op het nippertje. Nuis eindigde op het kwalificatietoernooi knap als derde op de 1000 meter, maar greep naast het ticket omdat hij geen beschermde status genoot.

Eenzaam trainen

Daarom moest de Zuid-Hollander samen met ploeggenoot Sjoerd de Vries eenzaam in Calgary en Heerenveen trainen, terwijl de rest van de ploeg op de Winterspelen van Vancouver actief was. Allerminst een ideale voorbereiding dus voor de WB-finale, zeker omdat hij ook nog een lies verrekte. ''Toen ik hier aan de start stond, dacht ik gewoon: 'oogkleppen op, er vol voor gaan'. Dat heeft aardig gewerkt'', sprak hij glimlachend.

Zijn 'bronzen' prestatie lijkt dan ook een voorbode op een mooie toekomst. Nuis zal de komende seizoenen naar verwachting uitgroeien tot een wereldtopper op de 1000 en 1500 meter. Geen wonder dat hij bij de huldigingsceremonie al lovende woorden hoorde van 'grootmeester' Davis: ''Hij vertelde me dat-ie onder de ondruk van me was'', sprak Nuis.

Olympisch kampioen Tuitert sloot zich bij Davis' woorden aan: ''Kjeld is een geweldig talent. Die kan nog veel meer.''