HEERENVEEN - Renate Groenewold komt vrijdag voor de laatste keer in haar loopbaan op een individuele afstand in actie. De 33-jarige schaatsster rijdt bij de wereldbekerfinale in Heerenveen op de 3000 meter tegen de Amerikaanse Nancy Swider-Peltz junior.

Dat is donderdag bepaald. Groenewold en Swider-Peltz zijn in de derde rit ingedeeld.

Verder nemen voor Nederland Elma de Vries, Diane Valkenburg en Moniek Kleinsman deel aan de 3 kilometer. De Vries en Valkenburg treffen elkaar in de tweede rit. Kleinsman mag direct na Groenewold de baan op, in rit 4. De Duitse Katrin Mattscherodt is haar tegenstandster.

Sablikova

Martina Sablikova is klassementleidster. De Tsjechische sluit de afstand af tegen Stephanie Beckert uit Duitsland, die dertig punten minder heeft.

Verder staan vrijdag de 500 meter (voor mannen en vrouwen) en de 1500 meter voor mannen op het programma. Olympisch kampioen Mark Tuitert komt op de schaatsmijl in de negende en voorlaatste rit in actie tegen de Canadees Denny Morrison.

Stefan Groothuis gaat hem vooraf. Ook hij treft een Canadees, namelijk Lucas Makowsky. Rhian Ket ontmoet de Italiaan Enrico Fabris, Remco Olde Heuvel moet tegen de Rus Jevgeni Lalenkov en Kjeld Nuis is gekoppeld aan Matteo Anesi uit Italië.

500 meter

Bij de 500 meter doen met Ronald Mulder en Jan Smeekens twee Oranje-rijders mee. Mulder schaatst tegen de Canadees Jamie Gregg, Smeekens heeft de Japanner Yuya Oikawa als opponent.

Nederland is op de kortste afstand voor vrouwen beter vertegenwoordigd. Margot Boer sluit de 500 meter af tegen Jenny Wolf uit Duitsland, terwijl ploeggenote Annette Gerritsen één race eerder de baan opkomt. Zij heeft de Japanse Nao Kodaira als tegenstandster.

Natasja Bruintjes rijdt tegen Jekaterina Malisjeva uit Rusland, Laurine van Riessen moet tegen Shihomi Shinya uit Japan en Thijsje Oenema treft de Amerikaanse Heather Richardson.