MIDLAREN - Welgeteld één jaar, één maand en één dag mocht Sjoerd Huisman zich Nederlands marathonkampioen op natuurijs noemen. Woensdag moest de West-Fries het rood-wit-blauwe pak overdragen aan een 'echte' Fries: Jorrit Bergsma.

De onttroonde titelverdediger zag zijn opvolger in de eindsprint winnen van Douwe de Vries, Huisman was al uren eerder gecapituleerd voor de barre omstandigheden op het Zuidlaardermeer.

Bergsma was na 25 rondjes van vier kilometer de sterkste van de sterke mannen die tegen een felle wind en snijdende sneeuwbuien moesten vechten.

''Het was écht pittig'', zo luidde het understatement van de winnaar die op 30 januari al de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee had gewonnen. ''Dat was ook zwaar én de dubbele afstand. Maar deze zege telt zwaarder, op Nederlands natuurijs, dat is het allermooiste.''

Publiciteit

Naar Zweden, waar de Grand Prix zaterdag wordt voortgezet, gaat Bergsma niet. De leiding van de Renault-ploeg zag in dat de start van de Olympische Winterspelen meer publiciteit zou genereren en besloot thuis te blijven.

''Misschien dat ik een week later nog wel naar Finland ga. Is ook afhankelijk hoeveel natuurijs we hier nog gaan krijgen.'' Een huldiging, thuis in Aldeboarn, is nog niet gepland: ''We zien wel.''

Ook in Oostenrijk was Bergsma zijn concurrent De Vries de baas gebleven, zij het dan dat Jens Zwitser nog tussen het duo als tweede eindigde. ''Tweede mooi? Nou, ik vind er niks aan, want ik heb er niks aan'', aldus De Vries kort na de finish.

Nummer 13

Voor hem had Bergsma's startnummer 13 een ongelukkige afloop. Evert van Benthem won er ooit de Elfstedentocht mee, vorig seizoen werd Carla Zielman nationaal kampioene op de Oostvaardersplassen.

Bergsma droeg het nu. ''Nou, het nummer heeft mij de afgelopen jaren niet zo geholpen anders'', zuchtte de winnaar die twee jaar lang de vorm niet voelde. ''Nu wel, ik voelde me prima.''

Kromkamp

Dat gold lange tijd ook voor Martijn Kromkamp. Die reed in de slotfase vijf ronden alleen aan de leiding, maar na een fysieke instorting eindigde hij als achtste.

''Ik moest het helemaal in m'n eentje doen, kwam plotseling alleen te zitten. Dan ga je door, maar je weet eigenlijk dat het onbegonnen werk is. Zó zwaar.'' Bergsma: ''Knap wat Martijn liet zien, maar ik wist dat we er uiteindelijk toch bij konden komen.''