AMSTERDAM - In zijn jacht op olympisch goud heeft Sven Kramer van chef de mission Henk Gemser de status aparte gekregen. Als enige schaatser mag hij zich in aanloop naar zijn wedstrijden voorbereiden buiten de hectiek van het olympisch dorp.

Kramer zal daardoor één of meerdere nachten voor zijn wedstrijden zijn intrek nemen in het Hilton Hotel, op vijf minuten van de schaatsbaan, meldt De Telegraaf. De 23-jarige Fries jaagt in Vancouver op de enige titel die nog ontbreekt op zijn erelijst: olympisch goud.

Door de verplaatsing omzeilt Kramer de reistijd van een half uur van het dorp naar de schaatshal. Het besluit van Gemser is opmerkelijk, omdat NOCNSF na de Spelen in Turijn besloot dat alle atleten moeten overnachten in het olympisch dorp.

Snowboarders

Eerder werd echter ook al een uitzondering gemaakt voor de snowboarders die op Cypress Mountain in actie komen. Ook zij verblijven vanwege de reistijd en de beschikbare trainingsfaciliteiten niet in een door het IOC toegewezen accommodatie.

Voor Kramer is het hotel nabij de Richmond Olympic Oval overigens geen onbekend terrein. Hij verbleef de afgelopen tijd al in hetzelfde hotel.