ELBURG - Marathonschaatsster Mireille Reitsma heeft donderdag de natuurijsklassieker Veluwemeertocht gewonnen. De Emmeloordse sprong op 7 kilometer voor de finish weg bij medevluchtster Yvonne Spigt en reed 40 seconden bij haar weg.

Carla Zielman was de snelste in de sprint van het achtervolgende peloton en werd derde. Reitsma deed 1 uur, 34 minuten en 50 seconden over de wedstrijd van 50 kilometer op de plas bij Elburg.

Ze is de opvolgster van Gretha Smit, die in 1997 - dertien jaar geleden - de vorige editie won van de Veluwemeertocht. Het was haar vierde zege van deze winter. Ze won eerder al twee wedstrijden op de kunstijsbaan van Biddinghuizen en een marathon om de KNSB Cup.

Demarrage

De 32-jarige Reitsma demarreerde samen met Spigt en Jolanda Spruit na 30 kilometer uit het peloton. Spruit kon het tempo niet bijbenen en viel als eerste weg. Op een tempoversnelling van Reitsma had vervolgens Spigt geen antwoord.

Hoewel ze vlot afstand nam, bleef de Emmeloordse zenuwachtig achterom kijken, bang dat Spigt alsnog terug zou komen. Het leidde nog tot een val in de slotfase. ''Ik reed de sneeuw in, dacht er een bocht kwam'', zei ze na afloop.

Paniek

De paniek was onnodig, want met ruime marge kwam Reitsma solo aan. Haar voorsprong op het peloton bedroeg 1.15 minuut.

Bekijk lezersfoto's van de Veluwemeertocht op NUfoto.nl