DALFSEN - Hij had altijd al een voorliefde voor symboliek. En daarom was het niet toevallig dat Erben Wennemars zijn carrière maandag beëindigde op de plek waar hij dertig jaar geleden leerde schaatsen.

Op het terrein van ijsclub de Stokvisdennen, twintig meter verwijderd van zijn huis, kwam de held van Dalfsen voor de laatste keer in actie.

Wennemars' laatste wedstrijd was de nationale titelstrijd op de kortebaan. Een wedstrijd over 160 meter, gewoon rechtuit.

Een evenement waarvoor normaal gesproken alleen enkele verstokte schaatsfans en de familie van de deelnemers de kou willen trotseren. Nu waren ruim tweeduizend mensen naar Dalfsen gekomen om afscheid te nemen van de populaire boerenzoon.

Kneuterig

De 34-jarige schaatser vloog de afgelopen jaren de hele wereld over, vertoefde in de meest luxe hotels en was als Bekende Nederlander een graag gezien gast bij VIP-feestjes. Toch werd zijn afscheid geen gelikte show voor sponsors en relaties.

Het NK kortebaan was namelijk het meest kneuterige toernooi waar Wennemars in zijn seniorentijd ooit aan zal hebben deelgenomen. Goedwillend vrijwilligers draaiden de afgelopen dagen overuren om de ijsvlakte sneeuwvrij te maken. Een tribune is de ijsbaan niet rijk, dus stonden alle fans gewoon op het dijkje naast het huis van Wennemars.

Schaatsen zoals schaatsen ooit bedoeld was. De resultaten werden niet direct op een groot scherm getoond, maar iedereen kreeg na afloop een papiertje met de uitslag in de hand gedrukt.

Beerenburg

En toen Wennemars in de voorronden als achttiende eindigde, mochten plots achttien rijders naar de knockoutfase. Twee meer dan gebruikelijk. ''Ik heb wel een flesje Beerenburg aan de scheidsrechter moeten geven'', sprak Wennemars lachend.

Het publiek reageerde aanvankelijk lauwtjes toen de hoofdrolspeler aan zijn laatste NK begon. Daarom haalde de microfonist alle superlatieven uit de kast, toen Wennemars de strijd aanging met Harry Paradijs: ''Ho, mensen! Heel Dalfsen schudt op zijn grondvesten! Dit zijn twee kometen. Er is Cape Canaveral, maar wij hebben Dalfsen. Het publiek is in extase!''

De man wakkerde het enthousiasme nauwelijks aan, maar het werkte wel op de lachspieren. Er ging wel meer mis. In de tweede rit van de knock-outfase was Wennemars's opponent Rudy Meereboer in geen velden of wegen te bekennen. Na de derde oproep kwam hij op sportschoenen de trap af.

Toilet

Meereboer zat voor een grote boodschap op het toilet, toen hij plots hoorde dat-ie aan de start moest verschijnen. Het lukte de TVM-schaatser vervolgens niet om bij de beste acht te komen, waardoor zijn carrière het eindpunt bereikte.

Zijn afscheidsspeech was vervolgens onverstaanbaar, omdat de lokale blaaskapel hem op datzelfde moment een muzikale serenade wilde brengen. Het paste in de avond.

''Het was niet te gelikt, juist een beetje chaotisch. Daar hou ik wel van'', sprak Wennemars, die vroeger er altijd van droomde dat het hele dorp zou uitlopen om hem op het ijs van de Stokvisdennen in actie te zien. ''Ik had nooit gedacht dat het zou uitkomen. Fantastisch.''