DALFSEN - Eigenlijk gaat de wereld veel te langzaam voor Erben Wennemars. De 34-jarige Dalfsenaar wilde altijd sneller schaatsen dan zijn benen aankonden, praatte rapper dan zijn mond wilde en was steevast met zijn gedachten al bij de volgende stap.

Geen wonder dat Wennemars, die maandag bij de NK kortebaan in zijn eigen achtertuin afscheid nam, al nieuwe doelen heeft gesteld.

De tweevoudig wereldkampioen sprint besloot rond oud en nieuw een punt achter zijn indrukwekkende carrière te zetten, nadat hij op 0,01 seconde deelname aan de Olympische Spelen van Vancouver had gemist.

Elfstedentocht

Vanaf dat moment was de boerenzoon dag en nacht bezig met de voorbereidingen op de NK kortebaan, een wedstrijd die ondertussen werd omgedoopt tot de afscheidsrace van Erben Wennemars.

Maar hij keek ook al verder vooruit: de aanbevelingsbrief voor een startbewijs voor de Elfstedentocht werd afgelopen zomer al verstuurd. Want de Tocht der Tochten moet nu eenmaal op zijn palmares verschijnen.

Niets is heroïscher dan de barre wedstrijd langs elf Friese steden. En als Wennemars één doel in zijn topsportleven najoeg, dan was het wel om heroïsche prestaties te leveren. Als geen ander kon hij genieten van het breken van barrières of records.

Uitzinnig

Toen hij in de zomer van 1997 bij een trainingswedstrijd als eerste rijder ooit op de 1500 meter onder de 1.50 dook, was hij uitzinnig van vreugde. ''Ik ben nogal een luidruchtig type, dus ben ik tijdens mijn ereronde schreeuwend van geluk over de baan gegaan'', sprak hij destijds.

Het is typerend voor Kees Roeiboot, de alias die hij gebruikte omdat vroeger velen moeite hadden om zijn aparte naam goed uit te spreken. Overwinningen werden altijd groots gevierd, nederlagen met veel emotie geaccepteerd.

Wennemars werd tweemaal wereldkampioen sprint, veroverde zes keer goud bij de WK afstanden en won 27 wereldbekerwedstrijden. Maar hij kreeg net zo veel aandacht met de nederlagen en valpartijen die zijn loopbaan kenmerkten.

Schijnwerpers

''Als er een wedstrijd was, touwklimmen over De Vecht ofzo, stond ik met mijn bakkes in de lokale krant'', sprak de sprinter, toen hij jeugdherinneringen ophaalde.

En Wennemars zou Wennemars niet zijn wanneer hij ook in zijn 'nieuwe' leven niet geregeld ervoor zorgt dat de schijnwerpers op hem gericht zijn.