LOOSDRECHT - Ralf Zwitser heeft maandag de natuurijsklassieker Ronde van Loosdrecht op zijn naam geschreven. De marathonschaatser uit Haarlem soleerde op de bevroren Vuntusplas bij Loosdrecht naar de winst.

Hij had meer dan een minuut voorsprong op een groep van vier achtervolgers. Zwitser is de opvolger van Jan Eise Kromkamp, die in 1996 de voorlaatste editie won van de klassieker.

De 28-jarige Haarlemmer ontsnapte 20 kilometer voor de finish uit de kopgroep, die de wedstrijd over 100 kilometer kleur gaf. De vijf man waren al na 40 kilometer uit het peloton weggeschaatst. Arjen Becker en Martijn van Es completeerden het kwintet.

'Niet fris'

''Ik zag dat de anderen niet meer fris waren. Ook de samenwerking was niet meer optimaal, daarom koos ik voor een lange solo'', glunderde de 28-jarige Zwitser na de finish.

De werkvoorbereider in de bouw staat bekend als een strijdlustige schaatser, die graag de aanval zoekt. Bovendien kan hij goed uit de voeten op natuurijs. ''De laatste kilometers was puur genieten. Daar doe je het voor, alleen aankomen.''

Zielman

Carla Zielman won eerder op de dag de wedstrijd over 60 kilometer bij de vrouwen. Zij achterhaalde in de slotfase een kopgroep van zeven en spurtte door naar de winst.