HAMAR - Drie doelstellingen noemde schaatser Jan Blokhuijsen toen de presentator van de ploegpresentatie van VPZ in september een paar vragen aan hem stelde.

Met deelname aan wereldbekerwedstrijden en het Europees kampioenschap allround ligt de 20-jarige Noord-Hollander op schema. Eind januari hoopt Blokhuijsen ook aan die derde doelstelling te voldoen, het bemachtigen van een ticket voor de Olympische Spelen.

Blokhuijsen, die afgelopen weekeinde als vijfde eindigde bij het EK in Hamar, strijdt in Thialf tijdens het tweede olympische kwalificatietoernooi (OKT II) voor een ticket op de 5 km, de afstand waarvoor Sven Kramer en Bob de Jong zich al hebben geplaatst. Met Carl Verheijen, Koen Verweij, Wouter Olde Heuvel en Bob de Jong is de concurrentie flink.

Geen ramp

Als hij de Spelen niet haalt, is het voor de jonge Blokhuijsen geen enorme ramp. Hij krijgt de komende jaren meer kansen. En als hij eerlijk is kwam die derde doelstelling bij de ploegpresentatie ook een beetje voort uit opportunisme.

Want zoals het hoort bij presentaties, en zeker voor aanvang van een olympisch seizoen, spreekt elke sporter de hoogste verwachtingen uit. Inmiddels is deelname aan de Spelen voor Blokhuijsen reëeler dan hij in september daadwerkelijk dacht.

Entourage

In Hamar debuteerde Blokhuijsen op een groot internationaal toernooi. Van de entourage had de juniorenwereldkampioen van 2008, die van de KNSB een aanwijsplek kreeg voor het EK, genoten. ''Het was gaaf om voor zoveel mensen te rijden'', zei Blokhuijsen, voor wie zijn vader en zijn tante op de tribune zaten.

Drie van de vier afstanden verliepen prima voor Blokhuijsen, die met het oog op OKT II vooral veel waarde hechtte aan de 5000 meter. De in Zuid-Scharwoude geboren schaatser eindigde op die afstand, en ook op de afsluitende 10 kilometer, als vierde. Met een zevende plek op de 500 meter deed Blokhuijsen ook prima mee.

1500 meter

Zijn kansen op een hogere klassering in de eindstand vergooide de rijder op de 1500 meter, waar hij niet verder kwam dan 1.50,33 (zeventiende). Dat was bijna vier seconden langzamer dan winnaar Enrico Fabris.

''Een flutrace'', aldus Blokhuijsen. ''Ik heb geen meter goed geschaatst. Maar over het geheel gezien mag ik hartstikke tevreden zijn.''

OKT II

In Collalbo bereidt Blokhuijsen zich vanaf deze week voor op OKT II. De pupil van trainer Erik Bouwman hoopt dat hij een week lang ongehinderd kan trainen. In december werd Blokhuijsen twee keer ziek.

Bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City liep hij het norovirus op en verloor bijna 5 kilo aan gewicht. Later in de maand, tijdens het olympisch kwalificatietoernooi, meldde hij zich noodgedwongen af voor de 1500 meter.

Dit keer was Blokhuijsen besmet met salmonella. ''Ik ben voor het eerst sinds lange tijd weer fit, hopelijk blijft dat even zo.''