LOOSDRECHT - Schaatsster Carla Zielman heeft de eerste natuurijsklassieker van deze winter gewonnen. Ze was maandag de snelste in de Ronde van Loosdrecht.

Schaatsster Carla Zielman heeft de eerste natuurijsklassieker van deze winter gewonnen. Ze was maandag de snelste in de Ronde van Loosdrecht.

De 24-jarige boerendochter uit Steenwijkerwold achterhaalde in de slotronde een kopgroep van zeven en spurtte vervolgens door naar de zege. Mariska Huisman kwam als tweede over de meet, Jolanda Langeland werd derde.

Zielman is de opvolger van Gretha Smit, die in 1996 de voorlaatste Ronde van Loosdrecht op haar naam schreef. Zielman is een specialiste op natuurijs. Vorige winter veroverde ze op de Oostvaardersplassen bij Lelystad de nationale titel op natuurijs.

Vreselijk zwaar

Ruim zestig vrouwen vertrokken om 9.00 uur voor de wedstrijd over 60 kilometer op de Loosdrechtse Plassen. Na een uur schaatsen op slecht ijs was nog maar de helft van het peloton over. Uiteindelijk zouden maar 27 rijdsters de finish halen.

''Het was vreselijk zwaar ijs'', beaamde winnares Zielman, die tot haar eigen verbazing met de zege aan de haal ging.

Ze was twee keer gevallen en moest solo een achterstand op de kopgroep goedmaken. Pas op zeshonderd meter van de eindstreep vond ze de aansluiting en moest ze meteen vol aanzetten voor de spurt.

De mannen zijn om 11.00 uur gestart voor een tocht van 100 kilometer.