GRONINGEN - Tijdens de belangrijkste schaatstoernooien worden de tribunes van Thialf meestal bevolkt met ruim twaalfduizend enthousiaste fans. De nationale titelstrijd sprint voltrok zich dit weekeinde in een totaal ander decor.

Slechts enkele honderden bezoekers kwamen naar de Groningse ijsbaan Kardinge om getuige te zijn van de overwinningen van Annette Gerritsen en Stefan Groothuis.

De NK sprint stonden daarmee diep in de schaduw van de Europese allroundkampioenschappen die tegelijkertijd in de Noorse plaats Hamar werden gehouden. Dat had vooral te maken met de slechte weersomstandigheden, dachten de 'gedupeerde' sprinters zelf.

Supporters

Vanwege de winterse omstandigheden gaven vele supporters er de voorkeur aan om thuis op de televisie de EK allround te volgen, in plaats van dat ze de nationale sprinttop 'live' in actie zagen in een ijskoude Groningse schaatshal.

''Ik ben wel blij dat ze dit toernooi hier hebben gehouden'', sprak Groothuis na afloop van de huldiging. ''Als je dit in Thialf doet, hangen er honderd man over de boarding. Hier lijkt het stadion al gauw een stuk voller.''

Hij kreeg bijval van zijn teamgenote Gerritsen, die eveneens met goud terugkeerde naar huis: ''De supporters die er wèl zijn, zijn hartstikke fanatiek.''

Sfeerloos

Dat kon niet voorkomen dat de titelstrijd een sfeerloze bedoening werd in Kardinge. De lage opkomst werd ook veroorzaakt door het afgenomen sportieve belang van het evenement.

Bijna alle tickets voor de WK sprint waren verdeeld, terwijl 's Nederlands beste sprinters niet eens naar dat mondiale toernooi wilden afreizen omdat ze dit seizoen zich volledig focussen op de Olympische Spelen.

APPM-sprinters Ronald Mulder en Lars Elgersma vertoefden reeds in Obihiro, de Japanse stad waar de WK worden gehouden. Hofmeier-leden Jan Bos en Natasja Bruintjes schaatsten op datzelfde moment in Collalbo waar ze een trainingskamp afwerkten.

Orie

Het stond daarom bij voorbaat vast dat de titelstrijd in Groningen zou uitlopen op een privéfeestje voor de Control-ploeg van coach Jac Orie. Eind december beheerste de formatie namelijk ook al het cruciale olympisch kwalificatietoernooi.

Toch was het opvallend dat de sprinters van Orie amper een week na dat zware evenement alweer hun focus hadden hervonden. Al gaven de meeste schaatsers wel aan dat de druk op ijsbaan Kardinge beduidend lager was dan een week eerder in Thialf. ''Het gaat eigenlijk nergens om'', zei Margot Boer (2e). ''Ja, om een titel. Maar meer niet.''

Groothuis

Haar collega Groothuis had tijdens Oud en Nieuw nog ''een fles champagne erin geknald'' om vervolgens ontspannen naar het titeltoernooi te leven. Het bleek de ideale voorbereiding.

Hij won met overmacht beide races over 1000 meter, op de 500 meter moest Groothuis alleen zijn teamgenoot Jan Smeekens voor zich dulden. ''Als dit niet meer overtuigend is, dan weet ik het ook niet meer'', sprak hij lachend.

Stoorzender

In de eindstand bleef hij Mark Tuitert en Beorn Nijenhuis voor. Laatstgenoemde, lid van Hofmeier, was de enige 'stoorzender' op het privéfeestje van Control. Bij de vrouwen bleef kampioene Gerritsen haar teamgenoten Boer en Laurine van Riessen voor.