HAMAR - TVM overweegt om vanaf komend seizoen weer sprinters (alleen mannen) in de schaatsploeg op te nemen. Ook wordt het team kleiner. Nu rijden negen schaatsers voor TVM.

Dat aantal wordt teruggebracht naar zes, zeven of acht. Dat zei president-directeur Arjan Bos zondag bij het Europees kampioenschap allround in Hamar.

TVM presteert dit seizoen tegenvallend. Alleen Sven Kramer en Ireen Wüst zijn zeker van deelname aan de Olympische Spelen. ''Wij zouden eigenlijk hofleverancier van het Nederlandse team voor de Spelen moeten zijn'', aldus Bos.

Evaluatie

Na de Spelen volgt een uitgebreide evaluatie over het afgelopen seizoen, ook op verzoek van Gerard Kemkers. De trainer heeft een contract tot 2012.

Bos vertelde zondag er vanuit te gaan dat Kemkers aanblijft, maar ook de evaluatie af te willen wachten. Kemkers gaf in aanloop naar het EK aan veel waarde te hechten aan die evaluatie.

Van de zes, zeven of acht schaatsplekken bij TVM zijn er al drie ingevuld, door de mannelijke allrounders Sven Kramer, Wouter Olde Heuvel en Koen Verweij. Kramer en Olde Heuvel hebben nog een contract tot 2012, Verweij tot 2011.

Enkele opties

Voor de overige plaatsen bij TVM heeft Bos enkele opties. ''We willen eigenlijk niet meer dan twee disciplines in het team hebben. Met de mannelijke allrounders is nu één deel ingevuld.''

Voor het tweede deel wil Bos de keuze maken uit mannelijke sprinters of vrouwelijke allrounders. Ook een mix van die twee is goed mogelijk, zo zei hij.

Wüst

De vrouwelijke allrounders presteren dit seizoen tegenvallend, dus die optie ligt niet voor de hand. Ireen Wüst doet het als enige goed.

''Het zou zo kunnen zijn dat we naast de mannelijke sprinters twee plekken vrijhouden voor Wüst en een andere allroundster'', aldus Bos, die de naam van Diane Valkenburg als voorbeeld voor die plek noemde.

Smeekens

Als TVM besluit sprinters aan de ploeg toe te voegen, zet Bos hoog in. Hij wil dan Nederlandse toppers. ''Jan Smeekens, om maar een voorbeeld te noemen. ''Die heeft al bij ons gereden'', zei hij over de rijder die nu bij Control onder contract staat.

''Maar misschien ook wel een jongen als Ronald Mulder.'' Mulder schaatst nu voor APPM. ''Ik ben geen schaatsexpert. Het is aan mij om te bekijken of ik het plaatje, zoals de technische mensen dat willen hebben, in kan vullen.''