HOORN - Schaatser Sjoerd Huisman is zaterdag in Hoorn winnaar geworden van de Marathon Cup. De 23-jarige winkelbediende uit Andijk finishte in de slotetappe als 23ste.

Huisman had ver voor de finalerace de eindzege als veiliggesteld. Op zijn thuisbaan in Hoorn ontving hij de Cup.

Bob de Vries ging met de dagzege aan de haal. De BAM-rijder toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van acht man.

Ingmar Berga werd tweede, voor Sander Kingma. Het achttal had twee ronden voorsprong op het peloton.

Leiderstrui

Huisman trok vorige maand na de twaalfde competitiewedstrijd voor het eerst de oranje leiderstrui aan. Daarvoor was Bob de Vries in het bezit van het tricot. De Vries, vorig jaar winnaar van de Essent Cup, gaf zijn leidende positie vrijwillig uit handen.

Hij concentreerde zich in december op het olympische kwalificatietoernooi en hoopte een ticket op de 5 en 10 kilometer te bemachtigen. Vooralsnog is die opzet mislukt. De Vries was ziek tijdens het OKT. Hij probeert nu nog op het OKT2 een ticket af te dingen op de 5 kilometer.

Absenten

De Vries was in Hoorn wel weer van de partij. Maar er waren ook veel absenten. Dat had te maken met het KNMI-weeralarm. Daarnaast hebben de rijders van de lange adem de komende dagen een druk programma.

Maandag en dinsdag staan er al twee schaatsklassiekers op de natuurijsagenda gepland en veel schaatsers gaven derhalve de voorkeur aan een rustdag.

Huisman had dat ook kunnen doen Voorafgaande aan de verlengde marathon over 150 ronden had hij bijna zeventig punten voorsprong op de nummer twee in het klassement, Ingmar Berga. Die achterstand was niet meer goed te maken.

Michaud

Naast de huldiging van Huisman stond ook zijn ploeggenoot Cédric Michaud in de schijnwerpers. De Fransman, die elf jaar in dienst is van Nefit, reed zijn laatste wedstrijd op kunstijs.

De 33-jarige Michaud veroverde in zijn carrière twee keer de Cup, werd drie keer winnaar van de zesdaagse en boekte 37 overwinningen op kunstijs. Michaud gaat in april weer in Frankrijk wonen.