Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Alleen Nijenhuis toegelaten bij Control-feest

GRONINGEN - De Nederlandse kampioenschappen sprint lijken uit te draaien op een privéfeest van de Control-schaatsploeg. Halverwege het toernooi bezetten de manschappen van coach Jac Orie vijf van de zes podiumplekken.
Door ANP

Alleen Hofmeier-schaatser Beorn Nijenhuis wist zich in Groningen tussen de 'zwarte brigade' te wringen.

Hij staat voorlopig tweede, achter Stefan Groothuis.

Groothuis heeft dankzij een uitstekende 1000 meter inmiddels een geruststellende marge opgebouw ten opzichte van Nijenhuis.

Mark Tuitert, ploeggenoot van Groothuis, staat voorlopig op de derde plaats. ''Als dit niet overtuigend is, dan weet ik het ook niet meer'', sprak Groothuis lachend nadat hij al zijn rivalen op minimaal een seconde had gezet op de kilometer. ''Ik sta er goed voor.''

Bij de vrouwen staat Annette Gerritsen fier aan kop na de eerste 500 en 1000 meter. De Ilpendamse won beide afstanden en troeft daarmee voorlopig haar ploeggenotes Margot Boer en Laurine van Riessen af.

Dominantie

Het Control-trio heeft inmiddels een ruime voorsprong opgebouwd ten opzichte van de concurrenten bij de andere ploegen.

De dominantie van de Control-ploeg komt niet onverwacht, aangezien de formatie eind december ook al het cruciale olympisch kwalificatietoernooi beheerste. Toch is het opvallend dat de sprinters van Orie amper een week na dat zware evenement alweer hun focus hebben hervonden.

Al geven de meeste schaatsers wel aan dat de druk op ijsbaan Kardinge beduidend lager is dan een week eerder in Thialf. ''Je leeft er eigenlijk niet echt naar toe'', omschreef Groothuis zijn voorbereiding.

''De aanloop was heel ontspannen.'' Zijn collega Boer sprak soortgelijke woorden: ''Het gaat eigenlijk nergens om'', zei ze. ''Ja, om een titel. Maar meer niet.''

Olympische Spelen

Normaal gesproken zijn de belangen bij een NK sprint veel groter, aangezien de schaatsers dan ook strijden om startbewijzen voor de WK sprint.

In dit olympisch seizoen negeert een groot deel van de wereldtop echter dat evenement (volgende week in Japan), omdat iedereen zich focust op de Olympische Spelen. ''Op het olympisch kwalificatietoernooi stond zoveel druk, dat het nu leuk is om ontspannen te kunnen schaatsen'', zei klassementsleidster Gerritsen.

Aanbevolen artikelen