HAMAR - Ireen Wüst staat na twee afstanden bij het Europees kampioenschap allround tweede in het algemeen klassement. De Nederlandse schaatsster eindigde op de 3 kilometer als tweede (4.08,40), achter de sterke Martina Sablikova uit Tsjechië: 4.03,09.

Sablikova voert het klassement aan, Jekaterina Lobisjeva uit Rusland is derde. Wüst was eerder op de 500 meter als vierde geëindigd.

Diane Valkenburg werd zesde op de 3000 meter (4.11,80) en is nu vijfde in de totaalstand na de eerste dag.

Jorien Voorhuis noteerde met 4.13,69 de zevende tijd en staat negende. Paulien van Deutekom werd negende in 4.15,20. Daarmee neemt ze de zevende plaats in het klassement in.

''Ik ben the best of the rest'', zei Wüst, die in 2008 in Kolomna de Europese titel veroverde. ''Sablikova was duidelijk beter dan iedereen vandaag, maar ze is er nog niet. Zondag ga ik proberen het haar lastig te maken.''

Met haar prestaties lijkt Wüst, die het EK in 2008 in Kolomna won, zich te herstellen van haar teleurstellende optreden van vorig jaar in Heerenveen. Toen kwam ze bij de Europese titelstrijd niet verder dan plek zes. Claudia Pechstein won toen. De Duitse is nu geschorst.

Eindklassement

Sablikova lijkt, met de 1500 en 5000 meter van zondag in het vooruitzicht, de titel te winnen. Vorig jaar eindigde de Tsjechische nog als derde. Claudia Pechstein werd toen eerste in Heerenveen. De Duitse is nu geschorst. Wüst kwam een jaar geleden niet verder dan de zesde plek in het eindklassement.

Jekaterina Lobisjeva uit Rusland staat nu derde na de eerste dag. Diane Valkenburg is vijfde in de totaalstand, Paulien van Deutekom zevende en Jorien Voorhuis negende.