HAMAR - Voor veel schaatsers is het Europees kampioenschap allround in Hamar dit weekeinde niet meer dan een laatste serieuze voorbereidingswedstrijd op de Olympische Spelen.

Als iemand twee jaar geleden tegen Paulien van Deutekom had gezegd dat zij niet tot die groep rijders zou behoren, had ze die persoon voor gek verklaard.

Maar de wereldkampioene allround van 2008 is al tijden uit vorm en liep deelname aan Vancouver mis. ''Ik hoor gewoon niet op de Spelen thuis, en dat is vrij hard'', aldus Van Deutekom, voor wie het EK nu opeens een belangrijk evenement is.

Ondermaats

De grootste teleurstelling lijkt een week na het olympisch kwalificatietoernooi verdwenen bij Van Deutekom. Dat heeft er vooral mee te maken dat haar prestaties al langere tijd ondermaats zijn, zodat het mislopen van een olympisch ticket te verwachten viel.

Vorig seizoen presteerde de schaatsster van TVM goed op de NK afstanden, waarna het steeds slechter ging. Trainer Gerard Kemkers liet Van Deutekom het seizoen niet afmaken en stuurde haar voortijdig met vakantie.

Met goede moed begon de 28-jarige geboren Haagse aan het olympisch jaar, maar al snel bleek dat ze de negatieve trend niet kon doorbreken.

De Vegt

Omdat het niveau van de Nederlandse schaatsvrouwen op de langere afstanden tegenvalt, heeft Van Deutekom zelfs nog een mogelijkheid om alsnog in Vancouver aan de start te verschijnen.

Voor de ploegenachtervolging is de keuze van bondscoach Wopke de Vegt zeer beperkt en Nederland zit nog niet aan het maximum aantal af te vaardigen rijdsters van tien. ''Maar die kans is wel heel klein'', zegt Van Deutekom zelf.

In voorgaande maanden klonk ter voorbereiding op een wedstrijd altijd weer hoop door in de stem van de schaatsster, al was dat vaak tegen beter weten in. Nu, bij het EK, is daar voor het eerst geen sprake van.

Haar lichaam heeft zo vaak geweigerd, dat Van Deutekom zich niet meer voor de gek laat houden. ''Ik voel me niet in topconditie en heb geen idee wat ik moet verwachten. Ik ga gewoon zo snel mogelijk schaatsen.''

Noodzaak

Voor het vervolg van haar loopbaan lijkt een ommekeer in de prestaties van Van Deutekom tijdens de laatste maanden van dit seizoen haast noodzaak. Het is onzeker of TVM na de Spelen nog doorgaat met een vrouwenploeg.

Op basis van de laatste twee jaar zullen andere teams niet in de rij staan om Van Deutekom in hun team op te nemen. Zelf is de Zuid-Hollandse daar nog niet heel actief mee bezig. Eén ding weet ze wel zeker, ze gaat door.

Spelen 2014

Bij de Spelen in het Russische Sotsji wil Van Deutekom in 2014 alsnog haar olympische droom verwezenlijken. Veel ritten waren de laatste twee seizoenen een martelgang voor de schaatsster, het plezier is ze echter niet kwijtgeraakt. Het woord 'stoppen' kwam in haar hoofd voorbij, maar dat was maar zelden.

''Ik hoor wel wat TVM met me wil. Schaatsen vind ik nog steeds heel leuk'', vertelt Van Deutekom.

''En ik weet dat de prestaties komen door overtraindheid. Mijn sterke punt, van altijd door willen gaan, is mijn valkuil geweest. Maar dat goede gevoel komt wel weer terug.''