HOOGLAND - Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma, Rob Hadders en Christijn Groeneveld zijn onder voorbehoud welkom op het nationale kampioenschap marathon op 17 januari in Amsterdam.

De vier schaatsers mogen van de Nederlandse schaatsbond starten als ze kunnen aantonen dat ze niet over de Kazachstaanse nationaliteit beschikken. Ze zijn in dat geval ook welkom op wedstrijden op natuurijs.

Het viertal wilde met een dubbel paspoort namens Kazachstan aan de Olympische Winterspelen van Vancouver en Sotsji deelnemen.

Volgens Jillert Anema, de ploegleider van de vier rijders, is dat niet meer mogelijk. ''We hadden met de Kazachstaanse autoriteiten een afspraak gemaakt dat de naturalisatie voor 1 januari rond moest zijn. Dat is niet gebeurd. We staken de strijd.''

Duidelijkheid

Arie Koops, directeur van de Nederlandse schaatsbond, wil eerst duidelijkheid van het viertal. ''Ze hebben namelijk deelgenomen aan de nationale afstandskampioenschappen van Kazachstan. We hebben zelfs kopieën van hun Kazachtstaanse paspoorten ontvangen."

"We hebben ze daarom concreet laten weten hoe ze kunnen duidelijk maken wat hun nationaliteit is. Pas als ze dat doen, kunnen we voor hun het licht op groen zetten. Dan zullen we uit sportief oogpunt alles doen om hen aan de start te krijgen.''