HAMAR - Normaal gesproken is het Europees kampioenschap allround een hoofddoel voor Sven Kramer. Mocht de schaatser komend weekeinde in Hamar voor het eerst in vier jaar de titel mislopen, is dat in zijn ogen geen ramp.

Met het oog op de Olympische Spelen gaat het de 23-jarige Fries vooral om de 5 en 10 kilometer, de afstanden waar hij in Vancouver goud wil winnen.

''Het is alweer even geleden dat ik me op internationaal niveau heb kunnen meten'', zegt Kramer over de afstanden waarop hij al tijdenlang ongeslagen is.

''Als ik hier de 5000 en 10.000 meter win en de toernooizege aan iemand anders moet laten, maakt me dat niet zoveel uit."

Geen rem erop

"Ik ben niet van plan om met de rem erop te rijden, maar als het niet hoeft dan hoeft het niet. Op dit toernooi word ik niet afgerekend, al wil ik 'm natuurlijk wel winnen.''

De voorgaande jaren ging de strijd bij de allroundtoernooien bijna altijd tussen Kramer en de Noor Havard Bokko. De Nederlander verwacht nu, kort voor de Spelen, dat ook concurrenten als Ivan Skobrev en Enrico Fabris zich nadrukkelijker zullen laten zien.

Fabris was in 2006 de laatste schaatser die Kramer bij het EK allround van de eindzege hield. In 2007, 2008 en 2009, stond er geen maat op de TVM-rijder, die zich in al die jaren de beste allrounder van Europa én de wereld mocht noemen.

Record Ritsma

Kramer kan zondag bij zijn vierde achtereenvolgende titel een record breken. Een record dat hij nu nog moet delen met landgenoot Rintje Ritsma en de Noor Hjalmar Andersen, die de Europese titel ook drie keer op rij wonnen.

''Het zou leuk zijn'', zei Kramer daarover. ''En vier op een rij is zeker haalbaar. De 500 meter wordt bepalend, daar mag ik niet te veel tijd verliezen.''

Het TVM-team stelde eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi zwaar teleur. Naast Kramer is voorlopig alleen Ireen Wüst zeker van deelname aan de Spelen.

Eigen planning

Na dat toernooi nam de kritiek op het grootste commerciële Nederlandse schaatsteam én trainer Gerard Kemkers toe.

''Ik trek me er weinig van aan, ik ben met mijn eigen planning bezig'', zei Kramer donderdag in Hamar over dat onderwerp. ''13 Februari, daar ben ik mee bezig. Daar is mijn vizier op gericht.''

Die dag, direct aan het begin van de Olympische Spelen, wordt de 5 kilometer in Vancouver verreden.

Uit geheugen verbannen

Ook Kemkers zelf probeert zich af te sluiten. De slechte resultaten van de andere rijders moét hij naar eigen zeggen direct uit zijn geheugen verbannen, anders zou het ten koste kunnen gaan van Kramer en Wüst.

''De evaluatie van dit seizoen is nodig en die komt er ook echt wel. Maar niet nu. Ik mag nu niet afzakken. Wij zijn nu bezig met de kortetermijndoelen, die zijn nu veel belangrijker.''

Uitschieter

Bij het EK vindt de trainer van TVM het vooral belangrijk dat Kramer komend weekeinde zijn lange ongeslagen status op de langere afstanden behoudt.

In Vancouver moet zijn pupil het karwei vervolgens afmaken, en dat moet volgens Kemkers lukken. ''We weten dat wanneer Sven zo'n wedstrijd centraal stelt, hij voor een uitschieter kan zorgen.''