HAMAR - Waar de meeste schaatsers hopen dat na dertien jaar eindelijk weer de Elfstedentocht kan worden verreden, is er ook één die juist wil dat 'de Tocht der Tochten' er deze winter niet komt.

Sven Kramer hoorde donderdag in het Noorse Hamar, waar het twintig graden vriest, tot zijn 'genoegen' dat het ijs in Nederland nog lang niet goed genoeg is.

''Voor het schaatsen zou het goed zijn als de Elfstedentocht er komt'', aldus Kramer, die zich aan het voorbereiden is op het Europees kampioenschap allround van komend weekeinde. ''Maar ik heb de Elfstedentocht liever volgend jaar.''

Hét doel voor Kramer is het behalen van minimaal twee gouden medailles bij de Olympische Spelen in februari. Daarvoor moet alles wijken. Een Elfstedentocht past niet in het programma.

Twitter

''Ik houd de twitterpagina van Erben Wennemars goed in de gaten'', zei Kramer over zijn ploeggenoot, die de Spelen misliep en maandag afscheid neemt.

Wennemars, die Kramer in januari bij het trainingskamp in Erfurt nog wel bijstaat als trainingsmaat, hoopt vurig op een Elfstedentocht, zo blijkt uit zijn berichten op twitter.