HEERENVEEN - Het wordt pas eind januari duidelijk of de regerend wereldkampioene op de 3000 meter zal deelnemen aan de Olympische Winterspelen. 

Schaatsster Renate Groenewold voldeed ondanks haar matige optreden bij het olympisch kwalificatietoernooi aan de eisen, maar wil voorlopig het ticket nog niet verzilveren.

''Op dit moment wil Renate helemaal niet naar de Spelen'', zei Arie Koops, directeur Sport van de schaatsbond.

Groenewold bleef tijdens het evenement ver verwijderd van haar gebruikelijke vorm. Ze eindigde als negende op ruime afstand van de winnares Ireen Wüst.

''We kijken hoe Renate zich de komende weken gaat ontwikkelen'', gaf Koops aan.

De TVM-rijdster hoopt de komende weken haar niveau dusdanig te verbeteren, zodat ze eind januari ook zelf ervan overtuigd is dat ze in Vancouver om de medailles kan strijden.

Vijf kilometer

De KNSB maakte ook bekend dat de tweede plek op de vijf kilometer niet wordt ingevuld. Op die afstand voldeed slechts één rijdster, Elma de Vries, aan de kwalificatienormen. Er wordt geen tweede kwalificatiewedstrijd uitgeschreven, maakte de schaatsbond bekend.

Mogelijk wordt dat startbewijs aan een schaatsster gegeven die toch al in Vancouver is. ''Dat zouden we kunnen overwegen'', zei Koops. ''Alleen als dit de voorbereiding op de ploegachtervolging ten goede komt.''