AMSTERDAM - Ronald Mulder heeft zojuist met verbijstering kennis genomen van de beslissing van de KNSB om hem sowieso niet op de Spelen te laten starten.

Mulder, die in de doorgedraaide matrix methode van de schaatsbond op een tiende plek eindigde en op basis daarvan dus mocht worden uitgezonden, moet plaatsmaken voor een extra plek op de ploegenachtervolging.

Mulder: Maar wat me het meest verbaast, is dat ik nu al hoor dat ik sowieso niet meega. Terwijl de beslissing op de vijf kilometer tijdens het OKT II nog moet vallen.

Verbijsterd

Tijdens dat OKT II is er nog één plek te verdienen voor een vijf kilometer rijder, maar de KNSB heeft al besloten dat er uit dat groepje ook een reserve mag worden aangewezen die de ploegenachtervolging dan gaat rijden. "Ik ben echt verbijsterd daarover",zegt Mulder.

"Eerst moesten we wachten tot de uitkomst van het OKT II, nu ineens weten ze het bij de KNSB wel wie ze gaan uitzenden. "

Het meest ongelooflijke is dat mijn coach Gerard van Velde een dag voor OKT I al werd gebeld door Arie Koops met de mededeling dat ik me niet moest rijk rekenen, ook al zou Bob de Jong gister de tien kilometer winnen."

Wassen neus

Ter verduidelijking, Mulder kwam op plek tien in die matrix terecht omdat verschillende schaatsers, waaronder De Jong, zich 'dubbel' konden plaatsen.

Omdat De Jong ook al op de vijf kilometer mocht starten, schoof Mulder een plek op in de matrix na De Jong’s plaatsing op 'de tien'. Maar de matrix bleek een wassen neus.

Mulder: Koops gaf aan dat de medaillekansen op de achtervolging groter waren. Is ook zo, maar hoe kun je berekenen met welke rijders je meer kans hebt dan met anderen?

Bewezen

"De reeds geplaatste Control rijders kunnen ook allemaal prima een achtervolging rijden, dat hebben ze al verschillende malen bewezen."

"Dus waarom een medaillekandidaat op de 500 meter, en dat ben ik, thuis laten voor een reserve op de vijf die dan de achtervolging mag rijden?"

Mulder weet nog niet precies wat hij met dit onrecht gaat doen. "Maar dit gaat een staartje krijgen, al weet ik nog niet in wat voor vorm. Ik ga eerst maar eens met mijn trainers Gerard van Velde en Johan de Wit overleggen."