HEERENVEEN - AMSTERDAM - Ronald Mulder zal definitief niet deelnemen aan de Olympische Winterspelen van Vancouver. De 23-jarige Zwollenaar werd bij het OKT derde op de 500 meter, maar krijgt geen startbewijs toebedeeld van de KNSB.

"We willen minimaal drie vijf kilometer-schaatsers voor de teampursuit", sprak directeur sport van de KNSB, Arie Koops, tijdens een persconferentie in Heerenveen. "En dat gaat helaas ten koste van Mulder."

Het besluit om nog twee specialisten op de lange afstand aan de ploeg toe te voegen, leverde nog een slachtoffer op: Erben Wennemars. De 34-jarige schaatser kan vooral goed uit de voeten op de 1500 meter.

OKT II

Op de 5000 meter hebben Sven Kramer en Bob de Jong zich gekwalificeerd. De Jong maakt echter geen deel uit van de achtervolgingsploeg. Het derde startbewijs wordt eind januari vergeven, tijdens het olympisch kwalificatietoernooi II.

De winnaar van die wedstrijd wordt ook toegevoegd aan de ploeg. Het vijfde lid van de equipe wordt aangewezen door de KNSB.

Bondscoach Wopke de Vegt zal in elk geval Carl Verheijen naar de Canadese stad willen meenemen. Andere kanshebbers zijn Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel.

Minieme kans

Overigens heeft sprinter Mulder nog een minieme kans alsnog naar Vancouver te mogen. De internationale schaatsfederatie ISU heeft nog steeds niet duidelijk kunnen maken of Nederland een schaatser mag afvaardigen die alleen op de achtervolging meedoet.

Koops kreeg vlak voor de persconferentie nog een mail van een ISU-official, waardoor de bijeenkomst op het laatste moment een half uur werd uitgesteld. Omdat de briefwisseling toch nog geen duidelijkheid bracht, staat Mulder nog steeds in de wachtkamer.

Gevecht om letters

Kan de Oranje-equipe niet zomaar een vijfde lid van de achtervolgingsploeg toevoegen, dan mag de sprinter toch starten. ''Het is een gevecht met letters'', omschreef Koops de situatie.