SALT LAKE CITY - De kans dat Nederland bij de Olympische Winterspelen goud wint op de ploegachtervolging is donderdag flink toegenomen, nadat de duidelijk werd dat Amerikaanse topschaatser Shani Davis dit onderdeel in Vancouver mijdt.

De Amerikaanse ploeg was aanvankelijk de belangrijkste concurrent voor Oranje. Met Davis, Chad Hedrick en Trevor Marsicano beschikte de VS over een ijzersterk trio.

De relatie tussen wereldkampioen Davis en Hedrick is echter al jaren broos, hetgeen uiteindelijk resulteerde in de afmelding van Davis. De schaatser uit Chicago meed in 2006 ook al de achtervolging, een beslissing die hem veel kritiek opleverde.

Zonder Davis staat een beduidend verzwakte Amerikaanse ploeg bij de start van dit onderdeel en lijkt voor Oranje de weg open voor olympisch goud.

Respecteren

''We respecteren zijn besluit'', vertelde de technisch directeur van de Amerikaanse schaatsbond Guy Thibault. ''Hij doet mee op alle individuele afstanden, dat is een zwaar programma.''

Hedrick hield zich tegenover Amerikaanse journalisten op de vlakte: Ik heb hier helemaal geen mening over. Er komt een aantal jonge talenten bovendrijven en met hen zal ik mijn land zo goed mogelijk vertegenwoordigen.'

Niet toelichten

Davis wilde zijn besluit niet toelichten. De wereldrecordhouder op de 1000 en 1500 meter zal in Vancouver deelnemen op alle individuele afstanden (500, 1000, 1500, 5000 en 10.000 meter).

Iets wat geen enkele Amerikaan heeft gedaan sinds Eric Heiden in 1980 een unieke prestatie leverde door op alle afstanden olympisch goud te winnen.

Davis is in topfavoriet op de 1000 en 1500 meter, maar behoort op de andere disciplines niet tot de titelkandidaten.