HEERENVEEN - Schaatsbond KNSB heeft woensdagavond de ploegen voor de wereldtitel sprint in Obihiro en de Europese allroundkampioenschappen in Hamar bekendgemaakt. De Nederlandse toppers laten de WK sprint in Japan op 16 en 17 januari schieten.

Bij de mannen zijn Ronald Mulder en Lars Elgersma zeker van een WK-ticket. De derde deelnemer en de reserve worden aangewezen op basis van de resultaten bij de Nederlandse sprintkampioenschappen, die op 9 en 10 januari in Groningen plaatsvinden.

Bij de vrouwen bestaat de WK-sprintploeg uit Sophie Nijman, Lotte van Beek en Ingeborg Kroon. De namen van de nummer vier en de reserve worden na de NK bekendgemaakt.

EK allround

Voor de EK allround stonden de ploegen al nagenoeg vast. Titelverdediger Sven Kramer krijgt in Hamar gezelschap van Wouter Olde Heuvel, Renz Rotteveel en Jan Blokhuijsen. Als reserve is Ted-Jan Bloemen aangewezen.

De afvaardiging bij de vrouwen bestaat uit Ireen Wüst, Diane Valkenburg, Paulien van Deutekom en Jorien Voorhuis. Reserve is Yvonne Nauta.