HEERENVEEN - Elma de Vries heeft zich woensdag verzekerd van een olympisch startbewijs op de 5000 meter. De marathonrijdster klokte bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf een tijd van 7.07,41 en was daarmee veruit de snelste.

Nederland heeft in Vancouver twee startplekken op de vijf kilometer. Naar wie dat tweede ticket gaat, is nog onbekend.

Jorien Voorhuis werd tweede in een tijd van 7.12,39, Diane Valkenburg eindigde als nummer drie in 7.13,97. Beide schaatssters hebben echter nog niet aan de eisen van sportkoepel NOCNSF voldaan.

Waarschijnlijk vindt er eind januari een tweede wedstrijd plaats, waar de winnares zich verzekerd van de reis naar Canada.

Allerminst verontrusten

Die tijd van 7.07,41 zal de internationale concurrentie allerminst verontrusten, maar De Vries heeft er alle vertrouwen in dat zij de komende periode haar niveau kan verbeteren.

''Ik heb nog zo'n zeven weken voor die olympische race'', zei ze. ''Ik kan nu specifiek trainen op die afstand en me heel goed voorbereiden. Daar ben ik de afgelopen tijd niet aan toe gekomen, omdat ik zoveel wedstrijden moest rijden.''

Overvolle schema

De Vries vergat even dat zij mede debet was aan het overvolle schema. Amper terug van de reis naar Calgary en Salt Lake City stond de rijdster van Cowhouse op het natuurijs van Haaksbergen.

''Ach, dat was voor mij gewoon een duurtraining'', stelde De Vries. ''Al was het natuurlijk wel leuk dat ik won.''

In aanloop naar Vancouver zal De Vries zuiniger met haar energie omspringen, beloofde ze plechtig: ''Ik zal verstandige keuzes maken.''