HEERENVEEN - Natasja Bruintjes eindigde woensdag als vierde op de 1000 meter, een plek die haar veroordeeld tot het OKT 2 mocht Marianne Timmer op tijd herstellen van haar blessure. "Lekker weer een skate-off rijden", lachte de Hofmeier-rijdster in de catacomben van Thialf.

Bruintjes heeft een geschiedenis met dergelijke beslissingswedstrijden. Vorig seizoen werd de sprintster in aanloop naar het wereldbekerseizoen eveneens veroordeeld tot het rijden van een skate-off. Ook toen was Marianne Timmer de tegenstandster.

"Marianne en ik lijken aan elkaar verbonden", analyseerde de Meppelse nuchter. "Ik zal het gewoon nog een keer moeten laten zien."

Matig

Bruintjes werd in haar rit afgetroefd door directe concurrente Laurine van Riessen die het verschil in de opening maakte. "Ik reed hier gewoon matig. Na de start probeerde ik nog bij te haken bij Laurine, maar ik reed veel te gehaast."

"Die slotronde van 30.2 had gewoon meer dan een halve seconde sneller moeten zijn." Niettemin was het net snel genoeg om Ireen Wüst vijfhonderdste van een seconde voor te blijven. Daardoor kan Bruintjes haar ticket naar Vancouver boeken indien Timmer besluit af te zien van een tweede OKT.

Respect

Bruintjes kon na afloop van de eerste kwalificatiereeks enkel haar meerdere erkennen in de rijdsters van de Control-ploeg. Iets wat zij ruiterlijk deed.

"Je kan alleen maar respect opbrengen voor hoe Gerritsen, Boer en Van Riessen hier hebben gereden. Dat is echt ongelooflijk knap."