HEERENVEEN - Voor Jac Orie kwam er na de 1000 meter voor de vrouwen een einde aan het olympisch kwalificatietoernooi. Na vier wedstrijddagen is zijn Control-formatie als de grote winnaar uit de bus gekomen met zeven gekwalificeerde rijders en zeventien startplekken.

"Het doel is in ieder geval ruimschoots bereikt", verklaarde de coach met een grote glimlach.

"Eigenlijk is er geen enkele teleurstelling hier. Als trainer denk je altijd dat het altijd beter kan, maar ik kan niet zomaar iets bedenken."

Stap vooruit

Toch denkt Orie dat zijn pupillen in aanloop naar de Spelen nog een stap vooruit moet maken. Hij rept het hele seizoen al over een driestappenplan waarin het NK afstanden de eerste horde was, het OKT de tweede en de Spelen uiteindelijk de derde stap.

"De internationale concurrentie op onze afstanden is moordend. Wij hebben de laatste tijd aangetoond dat wij goed met hen meekunnen, maar in aanloop naar de Spelen zullen zij nog een stap vooruitmaken, dus zullen wij dat ook moeten doen."

Ploegenachtervolging

Orie mengde zich ook nog even in de discussie over de samenstelling van de ploegenachtervolging. "Mark (Tuitert - red.) kan dat aan en kijk naar de vorm van Simon (Kuipers), die kan het ook. Bij de vrouwen denk ik dat Annette (Gerritsen) en Laurine (Van Riessen) eveneens kans maken op een uitverkiezing."

De trainer van de Control-ploeg verwees daarbij naar de Canadese vrouwenploeg waar Christine Nesbitt, specialiste op de 1.000 en de 1.500 meter, gangmaakster is in een formatie die verder bestaat uit stayers en als grote favoriet te boek staat voor olympisch goud.

"Ik ben van mening dat je een mix nodig hebt van schaatsers die in het begin een hoge snelheid kunnen halen en schaatsers die het de laatste ronden ook weten vol te houden."