HEERENVEEN - Voor Ronald Mulder staat woensdag op de laatste dag van het olympisch kwalificatietoernooi praktisch zijn gehele seizoen op het spel. Hoewel de sprinter uit de APPM-ploeg zelf niets te zoeken heeft op de tien kilometer, zal hij met buitengewone interesse de verrichtingen van Bob de Jong volgen.

Als de regerend olympisch kampioen op de langste afstand een startbewijs voor de Olympische Spelen in Vancouver weet af te dwingen, schuift Mulder in de veelbesproken prestatiematrix op naar de tiende plek.

Een plaats die in principe recht geeft op een ticket naar de Canadese stad.
Zijn coach Gerard van Velde weet het daags voor de voorlopige apotheose op het seizoen van zijn pupil zeker: "Ronald gaat gewoon naar Vancouver toe."

Dankbaar

Mulder, wiens op één na beste tijd ooit op de 500 meter in eerste instantie niet genoeg leek voor een startbewijs op de Spelen, moet vooral Sven Kramer en Simon Kuipers dankbaar zijn als hij nog net aan de goede kant van de streep van de prestatiematrix weet te eindigen.

Beide schaatsers zorgen er met drie kwalificaties voor dat de derde plek op de kortste sprintafstand alsnog zicht houdt op een Olympische afvaardiging. Toch moet ook Bob de Jong nog een dubbele kwalificatie binnenslepen, wil Mulder als tiende Nederlandse schaatser meegaan naar Vancouver.

"Dit toont aan hoe hoog het niveau van het Nederlandse schaatsen is", verklaart Van Velde in een vraaggesprek met NUsport. "Het maximum van tien mannelijke deelnemers aan de Spelen is voor ons land dan ook een probleem."

Afvaardiging

De voormalig Olympisch kampioen op de kilometer benadrukt dat de prestatiematrix en de selectiecriteria van de KNSB ook helemaal niet ten grondslag liggen aan de moeilijke totstandkoming van de afvaardiging voor de Winterspelen.

"Hoewel ik het niet eens ben met de richtlijnen van de schaatsbond, in tegendeel zelfs, moet het maximum aantal deelnemers per land worden opgerekt. Dan heb je zo'n prestatiematrix in principe helemaal niet nodig."

Beste schaatsers

De trainer van de APPM-ploeg pleit voor een systeem waarin het toegekende aantal startplekken op de Spelen in de toekomst gewoon wordt opgevuld met de beste schaatsers die er op dat moment zijn.

"Wat maakt het uit hoeveel Nederlanders er naar Vancouver gaan? Wij krijgen bijvoorbeeld op de korte afstanden vier startplekken toegekend en die worden toch wel opgevuld, ongeacht of er tien, twaalf of veertien Nederlandse schaatsers daar zitten."

"Maar op die manier zorg je er wel voor dat de beste schaatser op elke afstand van start gaat. En het totale aantal deelnemers op een afstand gaat niet omhoog, omdat elk land nog altijd een bepaald aantal startplekken per afstand krijgt."

Genoeg plek

In het systeem dat Van Velde voor ogen heeft zouden er dan ook niet opeens zes Nederlanders op één afstand van start kunnen gaan. De norm van het IOC over het aantal deelnemers op één afstand per land blijft intact, alleen de limiet van de hoeveelheid schaatsers per afvaardiging wordt losgelaten.

"Het enige probleem dat dan de kop zou kunnen opsteken, is dat er niet genoeg ruimte is in het Olympisch dorp", besluit de voormalige topsprinter met een knipoog.

OKT 2

Overigens is Mulder bij een dubbele plaatsing van Bob de Jong nog niet helemaal zeker van deelname aan de Spelen. De tiende plaats op de matrix kan door de schaatsbond eventueel opgeëist worden om een extra deelnemer voor de ploegenachtervolging toe te wijzen.

Pas als bijvoorbeeld Carl Verheijen woensdag een plek op de tien kilometer veiligstelt en via het OKT 2 in de derde week van januari ook nog eens de derde vacante plek op de vijf kilometer weet te bemachtigen, is de schaatsrevelatie van dit seizoen verzekerd van een ticket naar Vancouver.

Lees alles over het OKT