AMSTERDAM - Na de eclatante successen van de Control-formatie bij het olympisch kwalificatietoernooi willen de schaatsers van coach Jac Orie nu ook een plek in de achtervolgingsploeg. Simon Kuipers en Mark Tuitert solliciteerden de afgelopen dagen in Thialf nadrukkelijk naar een plek in de equipe van bondscoach Wopke de Vegt.

Kuipers heeft zich op de 500, 1000 en 1500 meter gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Vancouver.

Tuitert greep startbewijzen op de 1000 en 1500 meter. ''Ik wil wel op de achtervolging rijden'', sprak Kuipers dinsdag. ''Ik heb niet voor niets deze zomer hard op dit onderdeel getraind.''

De discussie over de achtervolging wakkeerde bij het kwalificatietoernooi aan, omdat drie schaatsers die het afgelopen anderhalf jaar geregeld in de ploeg schaatsten zich (nog) niet voor de Spelen hebben geplaatst: Carl Verheijen, Wouter Olde Heuvel en Erben Wennemars.

Uitgeput

De eerste twee krijgen nog een kans op de 5000 en 10.000 meter om zich voor Vancouver te kwalificeren. ''Het team waarmee ik vaak heb gereden, lijkt ver weg'', erkende de onbetwiste kopman Sven Kramer.

Kuipers en Tuitert kwamen dit seizoen nog niet in actie op dit onderdeel, mede omdat de achtervolging in een wereldbekerweekeinde vlak na de 1000 meter wordt afgewerkt. Dan waren beide rijders vaak te uitgeput om nog een goede prestatie te kunnen leveren.

Toegevoegde waarde

Control-coach Jac Orie denkt dat Kuipers en Tuitert maar ook Laurine van Riessen en Annette Gerritsen een toegevoegde waarde kunnen zijn voor de achtervolgingsploeg.

''Je moet een goede mix hebben van 1500 en 5000 meter bij de mannen en 1500 en 3000 meter bij de vrouwen. Dat is in het verleden meerdere keren bewezen'', zei de Hagenaar. ''Daarnaast moet je mensen meenemen die in vorm zijn. In deze vorm rijd je Simon en Mark echt niet los.''