HEERENVEEN - Voor Rhian Ket kon het seizoen eind oktober niet beter beginnen. Op het NK afstanden domineerde hij op de metrische mijl en leek de rijder uit de ploeg van APPM hard op weg naar de Olympische Spelen in Vancouver.

"Ik reed toen iedereen de stront in", blikt Ket dinsdag met weemoed terug.

"Nu moet ik jongens als Wouter Olde Heuvel en Kjeld Nuis voor mij dulden. Begrijp mij niet verkeerd, het zijn zeer goede schaatsers, maar dit is gewoon slecht van mij."

Tijdens het Aegon olympisch kwalificatietoernooi kwam Ket niet verder dan de teleurstellende negende plaats en kan hij deelname aan de Spelen vergeten. "Ik ben er ziek van", verklaarde de zichtbaar geëmotioneerde Ket.

"Ik zag dit ook absoluut niet aankomen. Met de vorm is niets mis. Gister was ik op de kilometer nog een seconde sneller dan ik ooit ben geweest. Het ging gewoon niet vandaag, ik ben er dan ook echt ziek van."

Balen

Gerard van Velde, die bij APPM voornamelijk de pure sprinters begeleid, zag Ket naast de baan in zijn Olympische missie falen. "Het is balen, maar laten wij eerlijk zijn: er reden hier vandaag een paar jongens echt heel snel."

Doordat Ket in Vancouver niet aan de start zal verschijnen, zijn alle pijlen binnen de kleine schaatsploeg nu gericht op Ronald Mulder, die voorlopig nog in de wachtkamer zit op de 500 meter.